Földbe temetett milliárdok

Ami tény: Szombathely milliárdos adósság terhe alatt nyög, s ebbe az is belejátszik, hogy a Sárdi ér úton megvett telkek eddig nem keltek el. Hogy ki szúrta el a bizniszt? Nos, erre minden érdekeltnek megvan a maga válasza. Íme a városi Ki mit tud?

Kiss Tamás


Mint arról beszámoltunk: egy vevői érdeklődés kapcsán ismét fókuszba került, hogy 2007-ben jó üzletet csinált-e a városi tulajdonban lévő Szova Zrt. a Sárdi ér úti két ingatlanterület megvásárlásával. A Szova mostani menedzsmentje az ügyről előterjesztést készített a közgyűlés számára, amely szerint a 2007-ben 883 millió 014 ezer forintért (kötvényi forrásból) megvett, a letelepedni akaró ipari üzemeknek eladásra szánt Sárdi ér úti két ingatlanból eddig egyetlen négyzetméter sem talált gazdára.

Az előterjesztésből az is kiderül, hogy a vásárlást megalapozó értékbecslés csak nemrégiben került (ismét) elő, s az anyag arra is kitér, hogy több olyan adásvételi szerződés is akad, amelyről lemaradt, hogy a szóban forgó ingatlant bányaszolgalmi-, illetve vezetékjog is terheli.

Mint arról ugyancsak beszámoltunk, a vezetékek és a velük kapcsolatos védősávok 114 ezer 399 négyzetméterre csökkentik le az értékesíthető területet, s a vételár kifizetésén túl a projektet 57,5 millió forint értékben úgynevezett egyéb költség, (ha idén nem adják el) 153 millió forint illetékbírság, jelen számítások szerint 387 millió forint árfolyamveszteség, 225 millió forint tőkehasználati költség is terheli, a közművesítés összköltsége pedig 371 millió forint lenne. A 883 millió forintért megvett Sárdi ér úti ingatlanok bekerülés értéke így meghaladná a 2 milliárd forintot!

A Szova Zrt. említett anyagát a pénzügyi, gazdasági és jogi bizottság megtárgyalta ugyan, a közgyűlés elé azonban már nem került oda az elemzés. A Savaria nagyszálló megvételével, felújításával kapcsolatos (késő esti, a városi televízió által  ezúttal még közvetített) vitában azonban Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) arról beszélt, hogy a beruházáshoz a megyeszékhelynek nincsenek meg a forrásai, nem kis részben azért, mert az elmúlt években a város két nagy ingatlanspekuláción is átesett.

Szavai szerint ezek egyike a vasútállomás közelébe tervezetett buszpályaudvarhoz kötődik (amellyel kapcsolatban 2010. szeptemberében rendőrségi feljelentést tett a Szova), a másik pedig a Sárdi ér úti ipari terület megvásárlása volt.

Molnár Miklós kifejtette: a két eset kapcsán a város több milliárd forintos veszteséget szenved el. Ennek egyik oka, hogy a vásárlásokhoz forrást biztosító, svájci frankban kibocsátott kötvényeket annak idején 151-es árfolyamon átváltották forintra, az árfolyam azonban ma már jóval  220 forint fölött jár. A képviselő szerint jelenlegi árfolyamon a veszteség 2,5 milliárd forint. Molnár Miklós arra is kitért, hogy a megvásárolt ingatlanokat ráadásul nem lehet hasznosítani, a felvett hitelek kamatait, de majd ugyanígy  az illetékbírságot is kénytelen lesz  kifizetni az ennek nyomán likviditási problémákkal szembesülő Szova.

Ugyancsak a közgyűlésen dr. Czeglédy Csaba, az MSZP-SZTKE frakcióvezetője (volt alpolgármester) a Sárdi ér úti ingatlanokkal kapcsolatban (a közgyűlésről készített felvétel szerint) arról beszélt, hogy eredeti szándékuk szerint 10 hektár terület megvásárlását tervezték, Vígh Gábor és Marton Zsolt akkori képviselők azonban azt mondták, hogy a Fidesz frakció akkor fogja megszavazni az ingatlanok megvásárlását, ha még hat hektárt hozzávásárolunk.

Dr. Czeglédy Csaba leszögezte, hogy szavaival senkit, semmivel nem akar vádolni, ugyanis meggyőződtek arról, hogy ezeknek a területeknek a megvásárlása szintén hasznot hoz a városnak. Hozzátette: fenti szavait dr. Ipkovich György és dr. Nemény András tudják bizonyítani.

Dr. Czeglédy Csaba az említett kötvényekről szólva azt hangsúlyozta, hogy sem ő, sem Németh Kálmán alpolgármester nem tudott arról, hogy a svájci frankot átváltották forintra. Hozzátette: ezt már akkor sem támogatta volna, s a mai napig rossz döntésnek tartja azzal együtt is, hogy akkoriban még nem volt tudható, hogy a válság nyomán ilyen mértékben fog erősödni a svájci valuta.

Dr. Czeglédy Csaba azt javasolta, hogy egy rendkívüli közgyűlésen tárgyalják ki az esetet, amelyről annyit még elárult: annak idején azzal hitegették őket, hogy az átváltás nyomán magasabb kamatbevételhez juthat a város, miután a svájci frank egy, a forint viszont kilenc százalékon kamatozott. A képviselő hozzátette: a mai napig nem látta az erre vonatkozó számításokat.

- Visszautasítom az ingatlanspekulációra vonatkozó sanda utalásokat, mert a Fidesz-frakció több tagja pontosan tisztában volt a lépésekkel, illetve történtek olyan lépések, amelyekről sem ők nem tudtak, sem a mi frakciónkból nem tudtak - nyomatékosította dr. Czeglédy Csaba.

Mivel a közgyűlési hozzászólások érzelmileg túlfűtött, bekiabálásoktól sem mentes műfajában előfordulhat, hogy valamit elvét vagy éppen kihagy a mondandójából a megszólaló, Molnár Miklós és dr. Czeglédy Csaba számára is lehetővé tettük, hogy hozzáfűzést tegyenek a fentebb leírtakhoz.
A lehetőséggel élve Molnár Miklós azt hangsúlyozta, hogy a bányaszolgalmi és vezetékjogok miatt több száz millió forinttal nőtt az ingatlanok bekerülési értéke, s ez nagy érvágás a város számára.

Dr. Czeglédy Csaba újragondolva a történteket annyit korrigált, hogy a Fidesz frakció nevében annak idején csak Vígh Gábor kereste meg frakciójukat, s fogalmazta meg a fent említett kérést, s az egyeztetéseket követően a Fidesz-frakció is megszavazta a földek megvételét.

Az ingatlanvásárlással kapcsolatosan dr. Czeglédy Csaba még annyit közölt: a város nem tudott saját tulajdonban lévő területeket kínálni a potenciális befektetők számára, ezért mindenképpen indokolt volt a Sárdi ér úti területek megvásárlása. A válság aztán felülírta a terveket, erről azonban szerinte legkevésbé az akkori városvezetés tehet.

Hozzátette: a 90-es évek elején, kárpótlási jegyek ellenében jóval olcsóbban lehetett volna hozzájutni a szóban forgó földterületekhez, az akkori közgyűlés azonban akkor kihagyta ezt a lehetőséget.

Az ügyről természetesen Marton Zsolt fideszes alpolgármestert, a párt korábbi frakcióvezetőjét is megkérdeztük, aki szerint megdöbbentő, ugyanakkor nehezen hihető, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció városvezetői tudta nélkül forintosították a svájci frankos kötvényállományt.

- Amennyiben ez valóban így történt, akkor a legfontosabb gazdasági döntésekben nem vett részt a város előző vezetése, ami több, mint felelőtlenség  - mondta el portálunknak Marton Zsolt, a FIDESZ-KDNP korábbi frakcióvezetője, hozzátéve: az ellenzék valóban támogatta az ipari park bővítését, ugyanakkor ezt annak biztos tudatában tette, hogy a kérdéses ingatlanok per-, teher- és igénymentesek.

Szerinte erről szólt dr. Ipkovich György előterjesztése is, amelyben javaslatot tett az iparterületek megvásárlására. A frakcióvezető szerint egész biztosan más döntés születik, amennyiben az ügylet összes körülményét őszintén, azok teljességében a közgyűlés elé tárja a volt polgármester. A politikai, gazdasági és az esetleges büntetőjogi felelősség Marton Zsolt szerint itt érhető tetten.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!