Földéhség, 86-os út és civil összefogás: témák a megyei közgyűlésen

Szombathely – Földéhségről, erdőtelepítésről, a civilekkel való összefogásról, a 86-os út fontosságáról esett szó a szerdai megyei közgyűlésen.

Merklin Tímea

Az acsádi otthon tűzesetének biztosítási helyzetéről és a celldömölki kórház jövőjéről, kérdezett napirenden kívül Fehér László, Celldömölk polgármestere. A főjegyző, dr. Kun László válaszából az derült ki, hogy „a biztosító nem zárkózik el a tárgyalások elől”. A megye nem mondta fel korábbi szerződését. Kovács Ferenc megyei elnök a celldömölki kórházról elmondta: 25 aktív ágy marad meg, 15 szülészeti és 10 sebészeti. A betegutak kijelölésénél olyan kórházak is szóba jönnek, amelyek korábban nem.

Tóth Gábor, az erdészeti igazgatóság igazgatója kifejtette: Magyarország erdősültsége 22 százalékos, az ideális 27 százalék volna. Vas megye erdőfelülete tavaly 30 hektárral nőtt. Jó adottságú területeink vannak, főleg a Hegyháton és a Kemenesháton lehetne erdőtelepítéssel foglalkozni. A cél az egybefüggő erdőterületek kialakítása, tízéves tervek készülnek minden erdőrészletre. Hogy mégis tarvágások voltak, és a fát osztrák fűtőműveknek eladták, az azért lehet, mert „kiskapu” van a törvényben: az utak, vasutak mellett, a vizek, vízmosások partján lehet, ezek nincsenek benne a szabályozásban.


A kamara szolgáltatás jellegének erősödéséről beszélt Kiss Sándor, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. A közgyűlés a zsebszerződéseket vizsgáló ideiglenes bizottsága munkájáról Sőre Zoltán számolt be. Nem tudtak konkrét eseteket vizsgálni, csak szakhatósági véleményeket, de megállapítható: „földéhség” van, nem csak magyar befektetők részéről. A hozzászólók kifejtették: a földtörvénynek kell tiszta helyzetet teremteni, miképpen formálhatnak jogot külföldiek a magyar földhöz; stratégiai és nemzetbiztonsági kérdés, kiknek a kezében lesz a jövőben.

A közgyűlés megállapodást kötött a Vas Megyei TIT-tel és az Oszkói Hegypásztor Körrel. Elhangzott: számítani lehet arra, hogy civilek a jövőben is fogják kérni a megye erkölcsi támogatását.

Kovács Ferenc elnök elmondta: az „M9”-es út későbbi kivitelezésébe a megye azért egyezett bele, mert a 86-os út fejlesztését a megyei vezetők fontosabbnak tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!