Forraltboros rekord Sárváron

Főztek, majd kortyolgattak, végül egy magyarországi rekordot megdöntöttek, egy másikat pedig beállítottak pénteken délután Sárváron, ahol 850-en itták egyszerre az előzőleg elkészített 380 liter forraltborból.

Vojnovics Viktória

A rendezvényt szervező helyi gyógyfürdő bejáratánál már kora délután gyülekeztek a forraltbor szerelmesei, hogy részesei lehessenek a rekordkísérleteknek.

A sárváriak a legnagyobb mennyiségű forraltbor elkészítésének hazai rekordja megdöntése mellett, a legtöbb együtt ivó ember magyarországi rekordjának felülszárnyalására is vállalkoztak.

Hamar kiderült: a fürdő előtt felállított üstben 380 liter forraltbor készült el, megdöntve Gyöngyöstarján település 2007-ben felállított  320 literes rekordját.
 
A sárvári rekord mennyiségű nedűhöz 340 liter olaszrizlinget, 32 kilogramm kristálycukrot, egy kilogramm fahéjat,  egy kilogramm szegfűszeget, tíz deka szegfűborsot, tizenöt dekagramm egészborsot, húsz dekányi vaníliarúdat, öt darab erőspaprikát, valamint két kilogramm narancsot és ugyancsak két kilogramm citromot használtak fel a készítők.

A rekord mennyiségű forraltbor hetven és hetven öt fok közötti hőmérsékleten készült el. A főzési-mennyiségi  kísérlet hitelesítését követően aztán az illatos nedű a jelenlévők  számozott poharaiba került, s a sárváriak nekiveselkedtek a második rekord megdöntésének: öt percig kortyolták együtt a  forraltbort, közben a bizottság számolt, összesített, majd újabb kísérlet következett. 

Öt óra után néhány  perccel aztán a rekordbizottság szakemberei bejelentették: a téren mintegy 850-en kortyolták egyszerre a forraltbort, elérve ezzel a korábbi rekorder (Budapest) teljesítményét.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!