Gejzír a 21-es buszon: lábukon égtek meg a helyijárat utasai

Szombathely - Négyen megsérültek, közülük két személyt kórházban ápolnak, amikor reggel fél nyolckor a 21-es számú helyijáratos buszon forrő gőz került az utastérbe. Egy 12 éves fiút speciális kezelésre Győrbe szállítottak, a sérültek között egy másik tanuló is van.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András



Elvontatni készülnek a begőzölt 21-est Fotók: MTI/Czika László

A reggeli csúcsforgalomban a  Hunyadi úton várakozott a 21-es helyi járat, amikor riadalom támadt az utasok között.  A vezető mögött ülő és álló utasok akkor estek pánikba, amikor a lábuk alól forró gőz tört fel. Egy a motortérből előre vezető vízcső meghibásodásott, a forró gőz egy szerelőnyíláson keresztül jutott az utastérbe, négy utas sérült meg. Mind a négyen  a lábukon.



A bűnös cső

A sérült utasokat a Markusovszky kórházba szállították. Hármuk állapota súlyos, kaptuk tíz órakor az információt a mentők ügyeletétől. 

Egy 12 éves kisfiú  lábán elszenvedett égés kiterjedtebb és izületet is érintett, ezért speciális ellátás céljából a győri kórházba viszik - mondta el később az MTI érdeklődésére hétfőn délelőtt Oroszlán György, a szombathelyi Markusovszky kórház gyermekosztályának osztályvezető főorvosa.

Papp László,   a Vasi volán Zrt.  vezérigazgatója délután már arról tájékoztatott: két felnőtt utas sérülése nem súlyos,  azonban egy 13 éves lányt  a szombathelyi kórházban ápolnak. Állapota nem ad okott  az aggodalomra, előreláthatólag sérülése nyolc belül gyógyul. A  baleset negyedik sérültje   egy  12 éves diák,   akit az orvosi konzílium döntése nyomán Győrbe szállítottak, az ő sérülése súlyosnak ítélhető,  ám a pontos diagnózisra még várni kell. 

A vezérigazgató hozzátette:  a csuklós  egy  22 éves, éppenséggel jó állapotúnak mondható, megbízható Ikarus 280-as busz volt, amin számtalan gumicső található, balszerencse, hogy éppen  a vezető mögött, és pontosan a szerelő nyílás alatti szakadt el.

Tetézte a bajt, hogy a két  bilincs között részen, de  nem oldalt, vagy alul, hanem éppen felül szakadt szét a belül vászonnal borított  gumicső,  a gőz ereje felnyomta a szerelőnyílás fedelét, ami nem csavaros rögzítésű.

Papp László  leszögezte:  a  műszaki hiba miatt bekövetkezett meghibásodás  miatt  megsérült utasok az érvényes menetjeggyel, vagy bérlettel együtt  biztosítást is vásároltak, így a  közlekedési társaság  viseli a károkozás következményeit. A vezérigazgató  már felvette a kapcsolatot a legsúlyosabban megsérült szombathelyi fiú édesanyjával, s Győrben, a  kórház közelében -  a Vasi Volán  Zrt. költségére -  foglaltak szállást.  

A Vasi Volán Zrt. a tavalyi pályázaton vállalta, hogy a helyi járati mentrend  racionalizálásával  egyidőben  új autóbuszokat is  hadrendbe állít.  Ez azt jelenti, hogy   az év  végéig hét új busszal gazdagodik a járműpark.   Az alacsony padlós buszok teszteléséről már írtunk,  a konkrét üzletkötésre még várnunk kell. Biztató hír, hogy a vásárlással  együtt öt régi buszt  is kivonnak a forgalomból, de a  21-es járaton  meghibásodott  csuklós busz a fiatalabbak közé tartozik: nincs  rajta a listán.




Orsovai János buszvezető a meghibásodott alkatrészt mutatja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!