Gondolta volna? 5500 üres álláshely van Vas megyében!

Szombathely - Az elmúlt hónapokban egyre és egyre kisebb mértékben ugyan, de megyénkben továbbra is növekszik a munkanélküliek száma. Áprilisban például 1,5 százalékos volt az emelkedés, a ráta pedig immár 9,6 százalékon áll. Érződik a közfoglalkoztatási projektek és a kórházi közmunkaprogramok hatása.

Kiss Tamás

A munkanélküliek száma továbbra is növekszik, az eddigi adatokhoz képest azonban az áprilisi számsor akár üdítőnek is mondható. Az előző hónapok 11, 18, 9 és 6,1 százalékos növekedése után áprilisban ugyanis csak 1,5 százalékkal emelkedett - de azért még mindig emelkedett - a vasi álláskeresők száma.

A munkanélküliségi ráta a márciusi 9,5 százalék után jelenleg 9,6 százalék, s míg az előző hónapban 11 ezer 806-an, április végén 11 ezer 981-en voltak a megyében munka nélkül.

A regisztrált álláskeresők számának növekedése tehát egyre kevésbé dinamikus, dr. Kovács Péter, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szakmai főigazgató-helyettese szerint nem kis mértékben az önkormányzatok által elindított közfoglalkoztatási projekteknek, s a szintén állami támogatást élvező kórházi közmunka programoknak köszönhetően. Emellett némi szezonális hatás is tetten érhető, néhány ágazat ugyanis egyre inkább kezd felébredni téli álmából, s a főigazgató-helyettes elmondása szerint az elsődleges munkaerőpiac más területein (például az idegenforgalomban, a kereskedelemben) is érezhető már némi élénkülés.

Mint megtudtuk: a januári 1800-ról mostanra öt és fél ezerre nőtt a bejelentett üres álláshelyek száma, s ez így már mindenképpen nagyobb mozgásteret biztosít a dolgozni igyekvők számára.

Dr. Kovács Péter prognózisa szerint amúgy foglalkoztatási szempontból ez év végéig (ki)tart a pangás, ezt követően viszont - talán - elindulhat a fellendülés, főként, ha egyik legfőbb exportpiacunk, a német gazdaság addigra valóban magára talál.

Dr. Kovács Péter minden esetre bízik ebben, ugyanígy abban is, hogy a vasi pályázók közül minél többen nyernek támogatást a gazdasági visszaesés hatásainak tompítására kiírt munkahelymegőrzési pályázatokon. Ezekről szólva a szakember elmondta, hogy a munkaügyi szervezet által gondozott 10 milliárdos komplex programban 109 vasi cég adott be pályázatot, s kért támogatást mintegy 1,3 milliárd forint értékben. A bírálatokat továbbra is Budapesten és továbbra is lassú ütemben hozzák meg, a végleges döntésekre is egyelőre még - talán csak néhány napot, de - várni kell, a szakember azonban a trendeket látva úgy számol, hogy nagyjából a pályázók harmada lehet sikeres, a megyébe kerülő támogatási összeg pedig 280-350 millió forint körül mozoghat.

A témához kapcsolódva dr. Kovács Péter egy másik, hamarosan induló munkahelymegőrző támogatásról is beszámolt, amely uniós forrásból munkaidő-csökkentéssel és képzéssel kombinálva segíti a vállalkozásokat a gazdasági válság átvészelésére. A TÁMOP 2.3.3. támogatás tervezett keretösszegéből várhatóan 20 milliárd forint az egyéni-, a kis- és középvállalkozókhoz, 10 milliárd pedig a nagyobb cégekhez kerülhet. A program célja hosszú távon a vállalkozók alkalmazkodóképességének és versenyképességének növelése, valamint a munkavállalók munkaerő-piaci helyzetének javítása, a képzettségi szintjének és az általuk végzett munka hatékonyságának növelése. A pályázók olyan képzésekben gondolkodhatnak, amellyel képesek hozzájárulni a fenti cél eléréséhez, így akár nyelvi, szakmai, kommunikációs kurzusokra is igényelhetnek támogatást. Amit viszont fontos megjegyezni: partnerük csak akkreditált képzőintézmény lehet.

A projekt rövidebb távon azt szeretné elérni, hogy a munkavállalók képzésben való részvételének támogatásával megelőzze az elbocsátásokat, s bár információink szerint a kiírás néhány pontja - például a továbbfoglalkoztatási kötelezettséget előíró rész - még nem tisztázott, a pályázat akár már napokon belül megjelenhet, s fellelhető lesz a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség internetes honlapján (www.nfu.hu).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!