Google Street View: Budapesten a híres fekete autó

Budapest - Budapestre érkezik kedden a Google Street View, azaz "Utcakép" szolgáltatáshoz szükséges fotókat elkészítő autó, s az elkövetkező néhány hétben a magyar főváros utcáin cirkál majd.

MTI

Európában a Google-autók sötét színű Opel Astrák, az autók tetején másfél méter magas torony látható, amelyre kilenc digitális kamera, lézeres távolságmérők, illetve GPS, 3G és Wi-Fi antennák vannak szerelve - olvasható a HWSW honlapján. Az Utcakép szolgáltatás lényege, hogy a kameraállványból, lassan haladva 360 fokban körbefényképezi az adott terület minden szegletét, s rengeteg képet készítve egy panorámaképrendszert hoz létre, amely virtuális valósággá összeállva bejárhatóvá teszi az adott környéket. 
 
A fotók összeillesztve jelennek meg, kiegészülve a navigációt segítő kezelőfelülettel, így egy pontból kiindulva, lépésről lépésre végigjárható egy útvonal, felfedezhető egy kereszteződés. 

A fotózási folyamat csak az első lépés, a napokig vagy akár néhány hétig is eltartó képkészítés után a milliónyi kép feldolgozása folyik majd a Google szerverein, ekkor a képek rendszerezése, összeillesztése mellett az arcokat és a rendszámokat is kitakarják. 
 
Hivatalos közlés arról nincs, hogy Budapestet milyen kiterjedésben fotózzák, de a Google Maps európai főmérnöke szerint nincs is pontos terv arra, hogy meddig jutnak. Belülről kifelé halad az autó a városban, s amennyiben a forgalom és az időjárás kegyes a sofőrhöz, akár a külső területek is sorra kerülhetnek - írja az online informatikai magazin.
 
Ahol működik a Street View, illetve annak mobiltelefonos változata, ott többé nem probléma, hogy vajon melyik az a kis utca, amelyikbe be kell kanyarodni, nem kell többé azt bogarászni, hogy melyik az általunk keresett házszám, vagy ha valaki albérletet keres, akkor egyszerűen meg tudja nézni, hogy a környék tényleg olyan barátságos-e, mint azt a hirdetés állítja.

 Az Egyesült Államok és Nyugat-Európa néhány országa után az Európai Unió keleti és északi országai is sorra kerülnek, a térképszolgáltatás keretében hamarosan az itteni fővárosok is bejárhatóak lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!