Gróf úr, a vacsora tálalva van, herendi porcelánnal! (fotóval)

Körmend - Herend a kastélyban címmel nyílt kiállítás szombaton délután Körmenden, a Batthyány kastély kápolnájában. A tárlatot, s a család nevével díszített tárgyakat gróf Batthyány Bálint és Ádám is megszemlélte.

Bajdó Bettina

Magyarország legszebb kastélyaiban idézi meg a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. a 19. századvégi főúri hangulatot terített asztallal, akkori használatban lévő főúri kellékkel, ma már történelmi korlenyomatként is értékelhető remekművekkel. A kiállítás szombaton Körmendre ért, s a megnyitó elején a Classic Quartett vonósnégyes varázsolta zenéjével a kastély falai közé az egykori teadélutánok hangulatát, majd a megjelenteket Móricz Péter, a körmendi múzeum igazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy a Batthyány családot régóta szoros szálak fűzik a Herendi porcelánokhoz, írásos dokumentumok is alátámasztják, hogy a leszármazottak gyakran rendeltek a manufaktúra termékeiből. Az igazgató után Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke vette át a szót, aki szerint a kiállítás visszaadja kis időre a kastély egykori fényét, mely az utóbbi évtizedekben jelentősen megkopott. Az elnök szerint arra kell törekednünk, hogy az épület ismét betölthesse a kulturális és gazdasági életben neki megjáró szerepet.

 

Az elnök után dr. Ködmön István, a Herendi Porcelánmanufaktura Zrt. termelési igazgatója mondott köszöntőt:
 - Gróf úr, a vacsora tálalva van! - fordult gróf Batthyány Bálint felé az igazgató. - Ez a mondat számtalan elhangzott ezek között a falak között, s az asztalon a Herendi porcelánok is helyet kaptak, ékei és díszei voltak a vacsorának. A kiállításunkkal szeretnénk a kastélyok egykori hétköznapjait idevarázsolni a falak közé. A fogadások, a délutáni teázások, az estélyek, a szerelemes éjszakák, a veszekedések pillanatait, azt, ahogy az egykori lakók éltek mindennapjaikat a kastély falai között. A kiállításunkkal, melyben hazai és külföldi nemesek használati tárgyait mutatjuk be a nézelődőknek, életet lehelünk a kastélyainkba. Megmutatjuk a látogatóknak, hogyan terítettek egy díszes vacsorához, milyen tintatartót használtak, milyen gyűszűvel varrtak, milyen ékszerdobozokban tartották értékeiket.

A kiállítást gróf Batthyány Bálint nyitotta meg, aki arra emlékezett vissza, amikor 1965-ben először járt Körmenden, s szüleivel titokban, csak kívülről szemlélhette meg a kastélyt. Édesapja az utcáról mutatta meg neki, hogy az ablakok mögött kik laktak egykor, hol vacsoráztak, hol költötték el a délutáni teákat. A gróf még egy történet is megosztott a jelenlévőkkel. Tavaly Lichtensteinben járt a hercegi családnál, teadélutánra hívták, s amikor felszolgálták a teát, nagyon büszke volt Magyarországra. A külföldi nemesek ugyanis Herendi porcelánokból itták a teát.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!