Gyenge évre számítanak a méhészek

Egyházasrádóc - Nem lesz idén jó évük a méhészeknek sem Vas megyében, sem országosan. A teleléssel nem volt gond, a repce és az akácvirágzás idején a hordás azonban nem úgy sikerült, mint ahogy más években. Ezek miatt a méz is jelentősen drágulni fog.

Peltzer Géza

Rossz a hangulat most a méhészek között, de az igazi méhészek mindig reménykednek: jó erőben tartják a családokat, és azt mondják, hogy majd jövőre jobb lesz.
- Vas megyében idén gyenge, de még elfogadható évre lehet számítani - mondja Horváth Ferenc méhész, aki rendszeresen olvassa a szaklapokat, és hosszú évtizedek  óta van a szakmában.
A méhész azt tartja, hogy tíz évből három szokott jó lenni, három közepes, kettő gyenge, de elfogadható, kettő pedig katasztrofális a méhészek számára. Az idei év még mindig nem a legrosszabb  de csak azoknak a méhészeknek a számára, akik jó erőben tartják a méhcsaládokat, szorgalmasak és bíznak a jövőben.


- A hatvan családomból csak eggyel volt gond télen, ami azt jelenti, hogy jól teleltek a méhek. Voltak ugyan erős hidegek, de összességében a megyében a téli veszteség  megítélésem szerintem  tíz százalék alatt volt.  Márciusban megjött a tavasz, szinte félnyárias volt az idő, a családok megélénkültek. Erre jött az áprilisi hideg. Tizenötödike körül kezdett virágozni a repce, a rádóci határban nyolcszáz hektár várta a méheket, de olyan hűvös időszak következett be, hogy nyolc napig nem tudtak gyűjteni. Csak vízért hagyták el a kaptárt, ráadásul az ilyen hűvösben a nektárképződés is minimális. Ezért lett gyenge az idei repceméz-termés, megítélésem szerint legfeljebb negyven százaléka  a tavalyinak.
Akácvirágzás idején,  május közepén az első négy nap minden jól alakult a szakember szerint, de bejött a vihar, ami négy napig tartott dandár idején (a méhészszakma így nevezi az akácvirágzást),  ekkor egyáltalán nem tudtak gyűjteni a méhek. Az akácvirágzás végén ugyan volt egy kis jó idő, de Horváth Ferenc szerint ötven százalékkal lesz kevesebb az akácméz, mint tavaly, a minőséggel  azonban nincs probléma. Az akácvirágzás után jött az aszályos időszak, s ahol nincs napraforgó, etetni kell a családokat, de hordás ebben az időszakban is van, mert az erdőben találnak még a méhek a fenyőn és a faleveleken mézgaszerű anyagot (mézharmat). Ebből készül   az erdei méz. Országos átlag a szakma szerint rosszabb, mint a vasi és zalai: a tavalyinak mindössze 30-40 százalékára számíthatnak  a termelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!