Gyógyszerhiány: elküldték a rákos betegeket a zalegerszegi kórházból

Hétfőn és kedden 25 pácienst kellett hazaküldeni a Zala Megyei Kórház onkológiai osztályáról gyógyszerhiány miatt.

Bajdó Bettina

A Zalai Hírlap azt írta, hogy gyógyszerhiány miatt haza kellett küldeni a rákos betegeket a megyei kórház onkológiai osztályáról, mert nem tudták számukra biztosítani a megkezdett kemoterápiás kezelés következő adagját.

A problémával egy olvasó kereste meg a szerkesztőséget, a férfi egyik közeli rokona szorult volna kezelésre. Elmondása szerint rokonának reggel kellett volna megkapnia az elkezdett kemoterápiás kezelés következő adagját, de  közölték velük, hogy erre nincs mód. Elfogyott ugyanis a gyógyszer. Döbbenten álltak, s több kérdés kavargott a fejükben: hogyan fordulhat ilyesmi elő? És most mi lesz? Ha megszakad a kezelés, az milyen beláthatatlan következményekkel járhat?

Ruzsa Ágnes, a zalaegerszegi intézmény onkológiai osztályának főorvosa a lap  érdeklődésére kijelentette: október végétől akadozott az ellátás, ezért akkor a kórház főgyógyszerésze beszerezte azt a mennyiséget, amely a forgalmazókon keresztül elérhető volt. Mostanra azonban végleg kifogyott a készlet, ezért egyedi importengedélyt kértek, hogy Európán kívüli forrásból be tudják szerezni a készítményt.  

A hiány 25-30 Zala megyei beteget érint, ők hétfő óta nem részesülnek kemoterápiás kezelésben. Az alapvető gyógyszer a vastagbél-, a mell- és a fej-nyaki daganatok kezeléséhez szükséges. A daganatos betegek kemoterápiájában két hétig különösebb következmények nélkül csúsztatható a kezelés, ennél hosszabb halasztás azonban már egészségkárosodáshoz vezethet.

Az 5-fluor-uracil nevű készítmény nagyon sokféle kemoterápiás gyógyszer fontos alkotóeleme, s az európai alapanyaghiány miatt az ellátási gond a szombathelyi, a veszprémi és a kaposvári kórház, továbbá más intézmények onkológiai osztályait is érinti.

Az 5-fluor-uracil nem számít drágának,  500-600 forintos készítmény, a beszerzése  importból sem kerül sokkal több pénzbe. A kórházaknak azonban nagyobb mennyiségre van szükségük a kezelésekre több százezer milligrammnyi adagot kell behozatniuk. Hogy mikor ér ide a szállítmány,  még nem lehet tudni, ám egyes hírek szerint péntekre talán kaphatnak a gyógyszerből.

Az üggyel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni a Markusovszky kórházat is, megtudni, hogy zavartalan-e a kórházban lévő daganatos betegek ellátása,  ám a nyilatkozathoz minisztériumi engedély szükséges, mely egyelőre nem érkezett meg. Eddig a kórház vezérigazgatója nyilatkozhatott ilyen és ehhez hasonló ügyekben, ám mivel éppen most zajlik a kórház állami kézbe való átadása,  mindenféle nyilatkozatot engedélyhez kötöttek.

Szerdán napközben kiderült, hétfőn folytatódhat a rákbetegek gyógyítása a Zala Megyei Kórházban, miután egyedi importengedéllyel, Európán kívülről megérkezik az a gyógyszerkészítmény amelynek a hiánya miatt fel kellett függeszteni a kemoterápiás kezeléseket.

PROBLÉMÁK  VANNAK VILÁGSZERTE

A gyógyszerészeti intézet honlapján közzétett  termékhiány táblázatban is szerepel ez a készítmény. A táblázat szerint idén szeptember 19-e óta tart a hiány, és bizonytalan, mennyi ideig fog tartani. A táblázatban okként világméretű gyártási és gazdaságossági problémákat jelöltek meg. A készítmény rajta van az amerikai gyógyszerhatóság termékhiány-listáján is.  A három gyártó közül kettő a megnövekedett kereslettel indokolja a hiányt, a harmadik gyártási problémákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!