Győri példa: 150 millióval támogatja a város a kisvállalkozásokat

A győri mikro-, és kisvállalkozások munkahelyeinek megőrzésére 150 millió forintot biztosít ez évre az önkormányzat - közölte Simon Róbert Balázs alpolgármester.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A politikus szerint az egyedülálló kezdeményezéssel mintegy 400 munkahely megtartását tudják elősegíteni. A támogatáshoz pályázat útján, bizonyos feltételek megléte esetén, juthatnak hozzá az érintettek. Tájékoztatása szerint egy-egy munkahely megőrzésére 343 ezer 200 forint támogatást nyújt az önkormányzat. A támogatás mértéke ugyanis a munkáltatót terhelő járulékok nélküli minimálbér éves összegének 40 százaléka lehet. Legfeljebb két munkahely megőrzése támogatható a mikro -, és négy megőrzése a kisvállalkozások esetében. 

A pénz elnyerésének feltételrendszerét a munkaadói szervezetek és az iparkamara képviselőinek bevonásával dolgozták ki. Pályázni április 20-tól lehet a keret kimerüléséig, illetve május végéig. Azok pályázhatnak, akiknek a székhelye a pályázat benyújtását megelőzően legalább egy éve Győrött van, illetve legalább ennyi ideje a városban rendelkeznek telephellyel. A székhelyük pedig az Európai Gazdasági Térség területén található. Feltétel az is, hogy iparűzési adót fizettek tavaly és az idén. Ez utóbbi kitétel meghatározza a pályázók körét, iparűzési adót ugyanis 5500 mikrovállalkozás és 400 kisvállalkozás fizetett.

A formailag és tartalmilag megfelelő pályázatok a beérkezés sorrendjében automatikusan részesülnek támogatásban. A pályázatokról szóló döntést - közpénzről lévén szó - a közgyűlés hozza meg várhatóan júniusi ülésén. A támogatás mikéntjéről, a pályáztatás menetéről csütörtöki ülésén döntött az önkormányzat.

Sragner László, a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége Győr- Moson-Sopron megyei elnöke azt mondta: a kezdeményezéssel Győr  azt üzeni, hogy próbál tenni a vállalkozókért, akiknek az adójából prosperál a város.
 
Simon Róbert Balázs kitért arra, hogy március 15-ig 900 millió forinttal kevesebb adóbevétel érkezett az önkormányzathoz, mint egy évvel korábban. Húsznál több cég kérte az iparűzési előleg mérséklését. Az önkormányzat 128 millió forint értékben adott fizetési halasztást az iparűzési és építményadó terén.  Mindennek ellenére Győr pénzügyi helyzete stabil - tette hozzá az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!