Gyorsan hajtunk és egyre több ittas sofőr okoz balesetet

A 2009-es év Vas megyei baleseti adatai a 2008-as évhez képest eddig kedvezően alakultak. A halálos balesetek száma azonban 12-ről 20-ra növekedett.

Varga Zsuzsa

A személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma a tavalyi évhez képest  16 százalékkal csökkent, valamint 14 százalékkal kevesebben sérültek meg a vasi utakon.

2009 szeptemberéig összesen 369  baleset történt a megyében   tavaly szeptemberig viszont 440. A  sérültek száma 628-ról 541-re mérséklődött. A súlyos esetek száma 125-ről 113-re,  a könnyű sérüléssel járó esetek száma pedig 303-ról 236-ra csökkent.  Még mindig a sebesség nem megfelelő megválasztása  miatt történik a közlekedési balesetek jelentős része. Továbbra is gyakori ok az elsőbbségi szabályok megszegése, valamint az irányváltoztatás, a haladás és a bekanyarodás szabályainak a megszegése. A közlekedési balesetek 75 százaléka a fenti három ok miatt történik.  

A  halálos kimenetelű balesetek száma a megyében  12-ről 20-ra növekedett, ez  jelentős mértékű emelkedést jelent, de csupán a tavalyi év ezen időszakához  viszonyítva, mivel 2008-ban az átlagnál jóval kevesebb halálos baleset történt.  2007-ben például   harminc tragédia történt a vasi utakon.   Idén 13 gyalogos okozott   balesetet,    26   pedig  közlekedési baleset részesévé vált (ketten meghaltak, 14-en súlyosan, 10-en könnyebben megsérültek).  Nyolc  esetben a  kijelölt gyalogátkelőhelyen történt a gázolás.

A  369  közlekedési balesetből  több mint hatvan  esetben ittas személy okozott balesetet. Egyre több ittas sofőr okoz balesetet, annak ellenére, hogy  a rendőrök több alakalommal szerveznek  év közben akciót az ittas vezetők kiszűrésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!