Gyulafehérvári rektorverés: bűnvádi eljárás indult

Bűnvádi eljárást indított a román ügyészség négy személy ellen a gyulafehérvári rektor megverése ügyében

MTI

Bűnvádi eljárást indított négy személy ellen a romániai Fehér megyei törvényszék melletti ügyészség a gyulafehérvári római katolikus teológiai intézet rektorának megverése ügyében - olvasható a román legfelső ügyészség közleményében.

Román fiatalok szombat este baseballütővel megverték Oláh Zoltán rektort, aki le akarta fényképezni az egyház épületeit kövekkel dobáló fiatalokat. A támadók az intézet egyik alkalmazottjának a férjét is leütötték, aki a rektor segítségére akart sietni.
   
A dokumentum szerint a gyulafehérvári bíróság mellett működő ügyészség kezdte el a vizsgálódást a négy gyanúsított ellen. Megállapították, hogy a négy személy ittas állapotban "spontán botrányt" okozott, ingatlanok ablakait törték be, két személyt szidalmaztak, és fizikailag is bántalmazták őket. A közlemény megállapítja, hogy a két bántalmazott személy azért jött ki az utcára, hogy lefényképezze az épületeket kövekkel dobáló fiatalokat.
   
A dokumentum szerint a bántalmazottak 11-12, illetve 7-8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Az ügyészség megállapította, hogy a gyanúsítottak közcsendháborítást is elkövettek. Az ügyészség emellett bántalmazással, rongálással, a közrend és a közerkölcsök megsértésével gyanúsítja a négy fiatalt. Két gyanúsítottnak megtiltották, hogy 30 napig elhagyja Romániát, miután huszonnégy óráig őrizetben volt.
   
A közlemény szerint hétfőn a gyulafehérvári bíróság melletti ügyészség átutalta az ügyet a Fehér megyei törvényszék mellett működő ügyészséghez, mivel a vizsgálatokból kiderült, hogy a spontán konfliktus közben a támadók antiszemita megjegyzéseket is tettek, így az ügy a magasabb rangú törvényszéki ügyészség hatáskörébe tartozik.
   
Ez utóbbi ügyészség a hátrányos megkülönböztetésre való felbujtás gyanújával is vizsgálódik a négy személy ellen, és három gyanúsított esetében súlyosbították a jogi besorolást, így minősített közerkölcssértés és bántalmazás, valamint súlyos közcsendháborítás gyanújával vizsgálódnak ellenük.
   
A magyar külügyminisztérium a hét elején megdöbbenését fejezte ki közleményében a gyulafehérvári esettel kapcsolatosan. A román külügy ugyanakkor az incidenssel kapcsolatos magyar külügyi reagálás nyelvezetét "nem megfelelőnek" tartotta.
   
Az ügy kapcsán Traian Basescu román államfő is kifejtette a véleményét egy televíziós műsorban. Szerinte nem beszélhetünk magyarellenességről. Úgy vélte, hogy az ittas fiataloknak fogalmuk nem volt, hogy az egyik bántalmazott éppen a magyar rektor, szerinte ha éppen egy román lett volna ott, akkor őt is bántalmazták volna. Basescu szerint a rektort szidalmazni kezdték, s amikor kiderült, hogy magyar, akkor kezdték szidni nemzetiségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!