Hamarosan kezdődhet a panelek felújítása

Szombathely - Újabb 17 társasház 2105 lakás panelprogramra benyújtott pályázatát bírálták el pozitívan. Kezdődhet a felújítás.Épülnek, szépülnek az ország lakótelepei a panelprogram során.

Varga Nóra

Szombathelyen kezdetben nem örvendett népszerűségnek a kezdeményezés, később egyre több lakóközösség élt a lehetőséggel, és újította fel a lakásokat állami és önkormányzati támogatással. Tegnap délután dr. Czeglédy Csaba, Szombathely alpolgármestere, valamint Kővári Attila, a lakásbizottság elnöke sajtótájékoztatót tartott. A nyertes panelpályázatokat mutatták be. Az alpolgármester elmondta, összesen 530 millió forint értékű korszerűsítés kezdődhet meg hamarosan a megyeszékhelyen. A felújítási összeg egyharmadát az állam, további egyharmadát az önkormányzat állja. A lakóközösségek a munkálatokhoz a fennmaradó egyharmad résszel járulnak hozzá.



Sok panellakásra már ráfér a szigetelés és a nyílászárók cseréje - Fotók: Horváth Csaba, Szendi Péter

Kővári Attila hozzátette, hogy  a 2008.  szeptember 30-ai határidőig 41 társasház pályázata érkezett be az önkormányzathoz, ebből hármat tartalmi és formai okok miatt visszautasítottak, a többi 38-at  pedig továbbították a minisztérium felé. A felterjesztett pályázatok mindegyikét befogadták. Ezek közül most 17 nyert támogatást a homlokzat-, a tető-, a pincefödém és  a végfalak hőszigetelésre, valamint a nyílászárók cseréjére. Az önkormányzati miniszter döntése alapján addig nem írnak ki új panelprogram pályázatot, amíg a befogadottakat nem támogatják, így a maradék 11 szombathelyi lakóközösség jó eséllyel pályázik az állami és az önkormányzati segítségre.  Kővári Attila elmondta, hogy az önkormányzati önerő rendelkezésre áll, a 2009-es költségvetésben 400 millió forintot különítettek el, a jövő évi költségvetésben további mintegy háromszáz milliót biztosítottak erre a célra.



Tizenhét társasház nyert támogatást a panelprogramban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!