Hamarosan megoldódhat a nemesmedvesi T-34-es tank ügye

A honvédségtől a Vas megyei Múzeumok Igazgatósága kaphatja meg a nemesmedvesi katonai emlékpark és az ott álló T-34-es harckocsi tulajdonjogát.

Tersztyánszky Krisztina

Több civil szervezet képviselői keresték meg a közelmúltban dr. Nagy Zoltán megyei múzeumigazgatót a nemesmedvesi történelmi emlékhely ügyével kapcsolatban.

A találkozót Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke kezdeményezte abból a célból, hogy rendeződjön a nemesmedvesi, II. világháborús emlékhelyen álló T-34-es harckocsi tulajdonjoga. A ma már csak tizenhét lakosú település a magyar kultúra és nyelvterület  határán helyezkedik el, így annak védelme az alapítvány által működtetett Kultúra Lovagrendje egyik missziója. 

A Honvédelmi Minisztérium előzetes tájékoztatása szerint a harckocsit úgy lehet megmenteni, ha annak tulajdonjogát a Vas megyei Múzeumok Igazgatósága megkapja. A civil szervezetek megjelent képviselői jelezték azt a szándékukat, hogy együtt kívánnak működni a múzeummal, és szerepet vállalnak az emlékhely fenntartásában, gondozásában.

A továbbiakban a megjelentek szándéknyilatkozatot írtak alá, miszerint a jövőben együttműködnek a T-34-es harckocsi tulajdonba-vételében és az emlékhely működtetésében. A szándéknyilatkozatot a múzeum és az alapítvány képviselője mellett aláírta Mesics Ferenc, Nemesmedves polgármestere, valamint a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület, a Szombathelyi Civil Kerekasztal és a Csurgóforrás Alapítvány képviselője.

A nyilatkozat alapján Nick Ferenc levélben kérte a Honvédelmi Minisztert a harckocsi tulajdonba adására. A bejelentésre kedvező alkalom lenne a szeptember 20-án Vasváron megrendezenedő IV. Európai Kultúra Napja gála.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!