Hamufelhőben cikázó villámok - vasi hegedűtanár az izlandi vulkánkitörésről

Stankowsky Balázs párjával három és fél éve él Izlandon, hegedűtanárként dolgozik. Balázs Reykjavíkban lakik, nem messze a vulkánkitörés helyszínétől. Bár ők nem sokat érzékeltek a Eyjafallajökull kitöréséből, a hamufelhőben cikázó villámok felejthetetlen élményt nyújtottak számukra.

Bajdó Bettina

A Reykjavikban élő Stankowsky Balázs úgy emlékszik a történtekre, mint egy felejthetetlen élményre. Reykjavikban kevesebbé érezték a kitörés hatásait, mint mi itt Magyarországon. Elmondta, hogy az első kitörés március 20-án éjjel kezdődött. Ezt követően a katasztrófavédelem szakemberei 400-500 embert telepítettek ki addig, amíg a biztonsági kockázatokat felmérték, majd pár nap múlva mindenki vissza is költözhetett az otthonába. Ezt a kitörést inkább szenzációként élte meg Izland lakossága.

- Az első kitörésnél viszonylag kevés hamu került a légtérbe - emlékszik vissza Balázs. - Mivel a helyszínt viszonylag könnyen meg lehetett közelíteni, a helyiek kaptak is az alkalmon, és vulkántúrákat kezdtek szervezni. Nagyon sok külföldi érkezett az országba, volt helikopteres, dzsippes, de még gyalogtúra is. Hvolsvöllur mellett azon az úton, ahol normális esetben alig jár autó, végeláthatatlan kocsisorok kígyóztak éjjel-nappal.

A második kitörés április 14-én kezdődött a gleccser közepén. Ennek erőssége már tízszer-húszszor nagyobb volt, mint az elsőé, ráadásul akkor már 800 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt.

- A második kitörés során nagy mennyiségű hamu került a légtérbe - mondja a fiatal hegedűtanár -, ez hatalmas fennakadást okozott a légiközlekedésben. Néhány helyi települést is beterített a hamu az ország déli-délkeleti részén, ideiglenesen teljes sötétségben tartva azokat még nappal is. Ezeken a helyeken az embereknek tanácsos volt a házban maradniuk, illetve maszkot kellett viselniük a szabadban. Reykjavíkból, ami 150-160 kilométerre van a Eyjafallajökull vulkántól, egyáltalán nem lehetett látni a hamufelhőt.

A mindennapi életünkre a vulkánkitörés nem volt hatással, de egyedülálló élmény látni egy vulkánkitörést és természetesen annyi időt szántunk rá, amennyit csak tudtunk, hogy megnézzük ezt a nem mindennapi jelenséget. Talán az volt a leglátványosabb, amikor a vulkán feletti hamufelhőben villámlani kezdett. Ez egy érdekes és állítólag viszonylag ritka jelenség, ennél a vulkánnál egy-két napig gyönyörködhettünk benne. Szinte másodpercenként cikáztak villámok a felhőben, ami nagyon különös és egyedi látványt nyújtott, főleg az izlandiaknak, hiszen itt még viharok esetén is csak nagyon-nagyon ritkán lehet villámlást látni.

Balázsnak elárulja még, hogy vannak ismerőseink, barátai, akik a vulkán közelében élnek, s közülük néhányuknak nagyobb problémát okozott a második kitörés. Nagyobb és hosszabb ideig tartó fennakadások a közlekedésben is voltak, ezeket leginkább az áradás okozta. Felhívták arra is a figyelmet, hogy nem tanácsos a hamufelhő által leginkább sújtott területeken átautózni addig, amíg a hamu nagy része le nem ülepszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!