Harc a fenyőkért: tulajdonos és bérlő vitája egy ültetvény körül

Megint áll a bál a Nárai határában lévő erdőkben: az ünnepek közeledtével bérlő és tulajdonos nagyértékű fenyők sorsáról vitázik. Külföldi szereplők, őrző-védő csapatok, bírósági eljárás és magyar hatóságok.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

"Áldatlan állapotok uralkodnak az erdőben: hol vágják a fákat, hol pedig akadályozzák a vágást, de pontos információkat nehéz beszerezni az ügyről. Ami biztos: több száz millió forint értékű fenyőfa tulajdonjoga nem tisztázott egy szövevényes ügyben. A háromszáz hektárnyi ültetvény fáira a terület osztrák tulajdonosa, illetve a föld bérlője, a növényeket elültető és felnevelő cég is igényt tart. Bírósági ítélet még nem született a fenyőkről, így a vitában álló felek biztonsági cégekkel, erős emberekkel igyekeznek védeni az igazukat - és a sokat érő karácsonyfákat" - írtuk tavaly októberben.

Most ismét hasonló a helyzet, értesültünk hivatalos forrásokból, azzal a különbséggel, hogy a helyszín más: ezúttal a Nárai határában lévő ültetvényről van szó, és egy másik osztrák személy a terület tulajdonosa. A bérbe vett földön évekig normann fenyőket termesztett egy külföldi tulajdonban lévő vállalkozás. A bérlet lejárt,  még mielőtt a fenyők  "eladósorba" kerültek volna. Mivel a felek nem tudtak megegyezni a szerződés meghosszabbításáról,  a tavalyi esethez hasonlóan   megint jelentős értékű (milliós nagyságrendű) fa maradt a területen - a bérlő-tulajdonos vitájában a bíróság dönt majd.

A TV2 péntek esti riportja szerint a bérlőnek október közepéig kellett volna visszaadnia a bérelt ingatlant - arról nincsenek információnk, hogy eredeti állapotában, vagy a fenyőkkel együtt. Mivel ítélet még nincs, egy bírósági végzésre hivatkozva  a terület  tulajdonosa nem engedi be a fákat felnevelő cég embereit a földjére. A bérlő viszont saját tulajdonának tekinti fenyőket, így aztán ismét biztonsági cégeké lett a terep: az egyik csapat a területet őrzi, a másik pedig a fákat kivágó és elszállító munkásokat vigyázza.

A tévécsatorna információi szerint munkavédelmisek is jártak a területen, és egyelőre megtiltották a favágást. Az ügyben valóságos bejelentés-özön érkezett a rendőrségre, illetve az ügyészségre, ám a hatóságok ám addig csak vizsgálódni tudnak, amíg nincsen bírósági ítélet a polgári peres ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!