Harcban meghalt egy magyar katonanő Afganisztánban

Meghalt egy magyar katonanő az afganisztáni Baglán tartományban, amikor támadás érte a magyar konvojt hétfőn. Férje szintén Afganisztánban volt, de néhány nappal korábban már hazatért. Mindketten a tatai dandárban szolgáltak.

Vas Népe

A Baglán tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoját a mai napon magyar idő szerint hajnali 3.30 órakor támadás érte, amely során egy magyar katona a helyszínen életét vesztette. Egy társa életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan sérült meg. Pappné Ábrahám Judit  törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti.

Az MH PRT 8. váltásának hazautazó állománya az ISAF Északi Régiójának központjába, Mazar-e Sharif városba tartott, amikor Pol-e Khumritól északnyugatra, 20 km-re egy robbanást követően több oldalról össztűz alá vették őket. Az incidens után a konvoj visszatért a PRT táborába, ahol a sérülteket orvosi ellátásban részesítették.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter a történtekről tájékoztatta a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

Az elhunyt katona hozzátartozóit a Magyar Honvédség kiértesítette, amely során a honvédelmi miniszter, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, valamint Kovács József vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki a családnak.

 

OLDALTÖRÉS: Pappné Ábrahám Judit a honvédség hősi halottja

 

 

 

Pappné Ábrahám Judit a honvédség hősi halottja 

A hétfői afganisztáni támadásban 32 évesen elhunyt Pappné Ábrahám Judit törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti. Az összes parlamenti párt megrendült, és valamennyien részvétüket fejezték ki a katonanő hozzátartozóinak.

Hende Csaba, honvédelmi miniszter bejelentette be: a támadásban, amelyet hétfőn hajnalban, magyar idő szerint fél négykor indítottak, egy 32 éves katonanő halt meg. Az elhunytat, Pappné Ábrahám Judit törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, a honvédség hősi halottjának tekinti.

Pappné Ábrahám Juditot, aki 2002 óta szolgált a Magyar Honvédségben többször is kitüntették, 2007-ben a Békefenntartásért Szolgálati Jelet is átvehette. Önkéntesként 2003-ban Macedóniában, majd 2007-ben Koszovóban vállalt önkéntesként szolgálatot. Férje szintén szerződéses katona, és feleségével egy kontingensben szolgált, de az előző váltással épp néhány napja tért haza Afganisztánból. Magyarországon pedig egy helyen, a tatai dandárban szolgáltak.

A Boon.hu (Borsod Online) cikke szerint Pappné Ábrahám Judit Sajószentpéterről származott. Itt a négyes iskolában tanult, majd Kazincbarcikán, az Irinyi János középiskolában szerzett érettségi bizonyítványt. Tatabányán élt férjével, gyermekeik nem voltak. A kemma.hu információja szerint Pappné Ábrahám Judit személyügyi területen dolgozott, s Magyarországon és Afganisztánban is személyügyi tiszthelyettesként szolgált.


A hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményekben mindegyik parlamenti párt őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt katona hozzátartozóinak, súlyosan sérült társainak pedig mielőbbi gyógyulást kívántak. Az összes párt megoldást szeretne a hasonló esetek elkerülésére.
 
A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja - mint írták - mély megrendüléssel értesült az Afganisztánban önkéntes szolgálatot teljesítő magyar katonák ellen elkövetett merényletről. A kormánypárti frakciószövetség őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt katona családtagjainak, hozzátartozóinak és barátainak, súlyosan sérült társainak pedig mielőbbi gyógyulást kívánt.

Az MSZP továbbra is támogatja, hogy a jóváhagyott és előirányzott forrásokat a kormány mielőbb bocsássa a Honvédelmi Minisztérium rendelkezésére, hogy a legkisebbre szűkíthessék a hasonló esetek előfordulási esélyét. A Jobbik közleményében az Afganisztánban szolgáló magyar katonák kivonását javasolta az újabb tragédiák elkerülése érdekében. Az LMP szerint pedig  "a változó politikai és biztonsági körülmények" miatt a lehető legszélesebb nemzeti egyetértést kell kialakítani Magyarország afganisztáni szerepvállalásának kereteiről.

Az Egyesült Államok nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis részvétét fejezte ki az elesett magyar katona családjának, és "hálájáról biztosította a magyar kormányt, a Magyar Honvédséget és a magyar embereket az együttműködésért és az áldozatokért". 

OLDALTÖRÉS: Hende: a kormány Afganisztán-politikája változatlan

 
Hende: a kormány Afganisztán-politikája változatlan

 
Hende: a kormány Afganisztán-politikája változatlan

 
Hende: a kormány Afganisztán-politikája változatlan


A kormány Afganisztán-politikája változatlan - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, miután rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a közép-ázsiai országban hétfőn megtámadott magyar konvojról és a támadás halálos áldozatáról. A tárcavezető elmondta: a támadásban, amelyet hétfőn hajnalban, magyar idő szerint fél négykor indítottak egy 32 éves katonanő meghalt, egy másik katona életveszélyes és két további társuk pedig súlyosan megsérült.

Mint elmondta: a törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti. Benkő Tibor altábornagy, a vezérkari főnök a támadásról annyit közölt, hogy a katonai konvoj éppen Puli-Humriból, a magyar bázisról Mazari Sarifba tartott, ahonnan a katonák már hazatértek volna Magyarországra, mert lejárt a mandátumuk. 

A konvoj mellett egy úgynevezett improvizált robbanószerkezetet robbantottak fel, majd három irányból kézifegyverekkel tűz alá vették a katonákat.

A konvoj negyedik autója, amelyben a meghalt katonanő és három sérült társa is utazott, ekkor kapott telitalálatot egy RPG-től - fűzte hozzá.

A konvoj parancsnoka segítséget kért és kapott; a helyszínen még jelenleg is harcok folynak, amelyben a magyarokon túl, a német és az afgán hadsereg katonái is részt vesznek.
 
Hende Csaba újságírói kérdésre elmondta, hogy a környéken jelenleg homokvihar is van, ezért ez nehezíti például a súlyosan sérült, kómában lévő katona kórházba szállítását. A sérülteket így Puli-Humriban látták el, állapotuk stabil - fűzte hozzá.

Elmondta azt is, hogy a meghalt katonanő férje szintén Afganisztánban volt, de néhány nappal korábban már hazatért; mindketten a tatai dandárban szolgáltak.  

A honvédség eddig két katonát veszített az afganisztáni műveletekben; mindkettő tűzszerész volt. Magyarország 2006 óta működtet PRT-t (Province Reconstruction Team - Tartományi Újjáépítési Csoport) az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Puli-Humri központban állomásozik.

OLDALTÖRÉS: Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban

Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban

Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban

Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban

2006. július - Afganisztánban tálib fegyveresek rakétát lőttek ki arra a buszra, amelyen egy holland konvojban húsz magyar katona is utazott. Senki nem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.
   
2008. június 10. - Afganisztánban egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben életét vesztette a magyar újjáépítési csoport katonája, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester. A 2006 ősze óta a bagláni tartományban szolgálatot teljesítő magyar újjáépítési csoportban ő volt az első halálos áldozat.
   
2008. július 12. - Tűzszerész feladatai végrehajtása közben, robbanás következtében, életét vesztette egy tűzszerész, Nemes Krisztián százados Afganisztánban, a Kunduz városba vezető úton.
   
2008. szeptember 13. - Kézifegyveres támadás érte az Afganisztánban szolgálatot teljesítő, magyar katonák egyik gépjárműoszlopát, a tűzharcban személyi sérülés nem történt.
   
2008. október 27. - Egy magyar katona könnyebben megsérült, amikor egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy rendőrőrsön, az észak-afganisztáni Baglán tartomány székhelyén, Puli-Humriban. A támadásban egy amerikai katona meghalt.
   
2009. május 9. - Pol-e Khomritól északra rátámadtak a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) járőröző katonáira, akik visszaverték a támadást, közülük senki nem sérült meg.
   
2009. szeptember 19. - Támadás érte az afganisztáni Baglán tartományban állomásozó MH Tartományi Újjáépítési Csoport egyik járőrcsoportját, személyi sérülés nem történt.
   
2010. február 7. - Gránátvetővel támadtak meg magyar katonákat Afganisztánban; két katona sérült meg, egyikük súlyos, a másik könnyebb sérülést szenvedett.

OLDALTÖRÉS: Külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonák halálesetei

Összeállítás a külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonák haláleseteiről:

Összeállítás a külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonák haláleseteiről:

Összeállítás a külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonák haláleseteiről:

1973. április 9. - Dél-Vietnam területén szolgálatteljesítés közben lezuhant a Vietnami Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság helikoptere. A balesetben a Bizottság magyar tagozatának két tisztje, valamint további hét - indonéz, kanadai, vietnami és amerikai - katona vesztette életét.
   
1998. február 18. - A Sínai-félszigeten két magyar békefenntartó katona életét vesztette egy közúti balesetben, egy harmadik könnyebb sérülést szenvedett. A Multinacionális Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziójának (MFO) vizsgálata szerint a tragédia oka gyorshajtás volt.
   
2001. október 8. - Az abház főváros, Szuhumi közelében - feltételezhetően csecsen szakadárok vagy grúz partizánok - lelőttek egy járőröző Mi-8-as helikoptert. A balesetben életét vesztette Török László ezredes, az ENSZ grúziai megfigyelő missziójának parancsnokhelyettese.
   
2004. június 17. - Irakban egy ivóvizet szállító magyar katonai konvoj járművei mellett pokolgép robbant. A repeszek megöltek egy 27 éves szakaszvezetőt, egy másik magyar katona is megsebesült.
   
2004. szeptember 29. - Bosznia-Hercegovinában, Bihácstól mintegy 15 kilométerre egy magyar katona által vezetett 5 tonnás tehergépkocsi a kanyarban kisodródott az útról. A teherautó vezetője meghalt, a másik magyar katona megsérült.
   
2008. június 10. - Afganisztánban meghalt a magyar tartományi újjáépítési csoport tűzszerésze, amikor egy házi készítésű robbanószerkezetet hatástalanított.
   
2008. július 12. - Tűzszerész feladatai végrehajtása közben egy robbanás következtében életét vesztette egy tűzszerész százados Afganisztánban, a Kunduz városba vezető úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!