Három intézmény korszerűsítése kezdődött el a megyeszékhelyen

Szombathely - Három gyermekintézmény felújítása is elkezdődött a napokban. A Mocorgó Óvoda, a Derkovits iskola és a Csodaország Bölcsőde is megújulva várja vissza a gyerekeket.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Váci utcai  Mocorgó Óvoda alsó szintjén  még apróságok játszanak, de az emeleten már elindultak a  munkák.  Ráfér az intézményre a korszerűsítés   mondja Tóth Csabáné,  az intézmény vezetője. Ezért is örültek a felújításnak, no meg azért, mert számos vágyukat megvalósíthatják: új tornaszoba, szabadtéri foglalkoztató is helyet kapott a tervek között.

Az átalakítási munkákat az a közel hatvanmillió forint teszi lehetővé, melyet a fenntartó önkormányzat a Nyugat-dunántúli Operatív Programon (NYDOP) nyert el. Az épület alacsony hajlásszögű tetőszerkezetet kap, új nyílászárók, vizesblokkok, teljes hőszigetelés, új homlokzati burkolat, s akadálymentesített intézmény várja vissza a 150 kis ovist szeptemberben.

Az intézmény  ahogy a neve is mutatja  nagy hangsúlyt fektet a mozgásra. Most ez még nagyobb teret kap: a régi tornaszoba száz négyzetméteressé bővül. Tóth Csabáné elmondta: a munkák nagy részét augusztus végére befejezik, őszre a térburkolatok, parkolók, és az udvarra tervezett foglalkoztató kialakítása marad. 

A Derkovits Gyula Általános Iskola mintegy 420 diákja is megújult intézményben kezdheti el a tanévet. Dr. Kovács Péterné igazgató elmondta, hogy a fenntartó önkormányzat mintegy 80 millió forintot nyert el a Nyugat-dunántúli Operetív Program keretében az intézmény korszerűsítésére. Ez az összeg lehetővé teszi a vizesblokkok, a homlokzat teljes felújítását, az ablakok cseréjét, az osztálytermek padozatának felújítását. Az egykori gondnoklakás is új, fontos funkciót kap: napközis foglalkoztatóvá alakítják át.

Emellett a pályázat egy új informatikaterem kialakítására is lehetőséget ad. Az igazgató kiemelte: a belső munkákkal szeptember elsejéig kell elkészülnie a kivitelezőnek, így a tanév zökkenőmentesen elindulhat. Míg a külső munkák ősszel is folytatódnak. 

A Csodaország bölcsődében is elkezdődött a komplex akadálymentesítés. A beruházás e hónapban, pályázati segítséggel valósul meg. Sebestyén Binaka, az Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője elmondta: a Norvég Alaphoz és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítványhoz nyújtották be pályázatukat, s nyertek el ötmillió forintos támogatást, melyhez az önkormányzat hárommillió önerőt adott. A beruházás mintegy nyolcmillióból valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!