Házakat, pincéket, öntött el a hegyekből lezúduló áradat - árvíz Kőszeg környékén

Körkép - A kőszegi özönvíz mellett több településen – Kőszegdoroszló, Kőszegszerdahely, Velem, Bozsok, Cák - is komoly károkat okozott a Kőszegi-hegységből lezúduló áradat szerdán kora délután. A helyszínen szerzett információkból kiderült, szinte mindenütt pillanatok alatt öntötte a településeket az árvíz – jelentéktelen patakok duzzadtak soha nem látott méretűre. A gyorsan jött ár hamar levonult, ám az érintett települések lakói még órákkal később is mentéssel és a takarítással voltak elfoglalva. A nyári vízözön nyomában jártunk.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András



I. Nekifutás

Szombathelyen éppen nem zuhog a júniusi monszun, viszont a Kőszegi-hegység felett szürke,  rongyos lepedőként lógnak a felhők, amikor a kőszegi áradat hírére Velem fele vesszük az irányt, sejtve, hogy komoly gondok lehetnek arrafele is. Lukácsházánál áthúzunk a Gyöngyös-hídján, zavaros-agyagos víz habzik az átkelő alatt. Kőszegdoroszló egy rövid nekifutás csak, be is húznánk a faluba, ha az úton nem folyna keresztbe a sárgás áradat. Alig hiszünk a szemünknek, a községen átvezető kicsi patak negyven-ötven méter széles, zúgó folyóvá változott, és már az útmenti házakat nyaldossa.


Kőszegdoroszló, a község Lukácsháza felőli része - hirtelen jött ár a kertben. Klikk a képre!

Az egyik tulajdonosa, Haramia Jánosné kétségbeesetten telefonál, a kockaház pincéjébe akadálytalanul zúdul be az áradat, elárasztva a helyiséget.

- Kávét akartam főzni, éppen megfogtam a tejet – mutatja  a konyhaasztalon felejtett dobozt -, amikor hirtelen óriási robajt hallottam, és láttam, hogy betört a kertbe a víz. A fiamat hívtam, délután ment dolgozni, még nem értem el, nem is tudom, hogy mi lesz velem.

A faluból a kocsikat mentik, sorra hajtanak át velük az aszfalton csobogó vízen, mivel a település főutcáját épp akkor önti el az emelkedő víz, ami aztán betör a házakhoz, udvarokba, pincékbe. Tűzoltók próbálnak segíteni, rendőrök érkeznek, befut a közútkezelő járműve is. A munkások is hitetlenkedve nézik a hömpölygő áradatot és azt mondják, fél órával korábban autóztak errefele, akkor nyoma sem volt még a víznek.


Kőszegdoroszló, főutca: ér volt, folyó lett belőle. Klikk a képre!

Most viszont  bőszen mutatja magát, a főutca hídja alá éppen egy műanyag kukát gyömöszöl be az ár, idős emberek állnak a kapukban tanácstalanul. Befut a délelőtti műszakban dolgozókat szállító busz, a sofőr nem mer behajtani az ismeretlen mélységű, átmeneti vízfolyásba. A helybeliek leszállnak, és többen mezítláb indulnak hazafele az utcán. Egyikük a közút embereit találja meg, szerinte az útkezelő nem törődik eléggé az árkokkal, és tessék, ezért is nagy most a baj. Kirobban a verbális ütközet, hogy kinek és mit kellene tennie, amikor kapjuk a hírt, hogy Velemben és Bozsokon még súlyosabb a helyzet. A Doroszlón eltöltött félóra ugyan csökken a vízszint – ahol cipőt levéve gázoltunk be, ott már száraz lábbal lehet átkelni. De Velem fele még mindig reménytelen az átjutás az erősen velencei jellegű utcán egy autópályára kalibrált, mezei autóval, ezért visszamegyünk Szombathelyre, hogy a kolléga atom-terepjárójával próbáljuk meg.

II. Nekifutás


Kőszegdoroszló előtt négy óra tájban: a faluból az útra vonult az árvíz. Klikk a képre!



Velemi híd-maradék, alatta és felette is folyt a víz. Klikk a képre!

Velem fele kanyarodunk, a község előtt az útmenti patak még jócskán locsolja az aszfaltot, diófára tekeredett dísztalicska roncsait ringatja a víz. A faluban rögtön látszik, hogy nem túloztak a híradások, a hegyekből lezúduló víz szó szerint átmosta a községet. Nem is akárhogyan, a keleti, kevésbé dombos végen, az alacsonyabban fekvő részeken lévő házakat, kerteket, udvarokat cudarul elérte – a Patak büféből akkor próbálják eltüntetni a névadó nyomait. Jóval feljebb helybeliek nézik az egyik kibelezett, szétszakított hidat.

- Reggel, amikor mentem a boltba, még a szokott módon csordogált a víz a meder alján – mondja az egyik férfi kérdés nélkül is . - Aztán egy órakor egyszer csak megindult az áradat, átcsapott híd felett és egyre csak emelkedett, lentebb pedig elöntött mindent.

Még feljebb asszonyok tisztítanak egy kicsi árkot az egyik öreg háznál. Mutatják, milyen magasan érte a falakat a víz – az áradat lezúdult a hegyről, hatvan-nyolcvan centi magasan végigsöpört a főutcán. A patak – bár a medre mély – csak egy keskeny kis csatorna a házak között, nos, az "hozta le" faluba az özönvizet.

- Ezt a hatalmas kaput – mutatja az egyik hölgy a parasztház terjedelmes, fából készült kétszárnyú bejáratát -, úgy döntötte be, mint a huzat. Az erdőből mindent magával ragadott az ár, fákat, rönköket, de még kapukat is, fogalmam sincsen, honnan kapta fel azokat.

A főutcán mindenhol tűzoltók, helybeliek tüsténkednek, próbálják menteni a menthetőt. Az árhullám már levonult, de a  hegyi patak még mindig mérgesen harsog a sziklák és átereszek között.



A velemi polgármester munka közben: kis falu, nagy baj. Klikk a képre!

Horváth Miklós polgármester koordinálja a munkálatokat, az elöljáró most éppen egy kimosott gázcsonk miatt aggódik, a temérdek egyéb baj mellett:

- Másfél napon át szakadt az eső, valóságos függöny lepte el a falut és a környékét. Egy órakor aztán megindult és lezúdult az áradat, éppen ide próbáltam feljönni, de már reménytelennek látszott úgy rohant le az ár. Máskor is volt már nagy eső a hegyekben, de a patak medre másfél-két méter mély, így mindig levezette a vizet. Most azonban öt irányból lepte el a lezúduló esővíz a falut, hidakat, utakat felszakítva. Volt , ahol állatokat is menteni kellett, mivel a hidast is elöntötte a víz, a malacokat úgy húzták ki a vízből. A velemiek azonnal megmozdultak és indultak segíteni egymásnak, de kaptunk segítséget Kőszegről és Szombathelyről is. Most is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a hivatalos szervekkel és koordináljuk a mentést. Sajnos, így első látására is akkora a kárunk, hogy meghaladja a községünk erejét, ezért központi segítséget kérünk a helyreállításhoz. Ekkora áradatra én nem is emlékszem. Az erdészet embereitől úgy értesültem, hogy a hegyi utakban is komoly károk keletkeztek.



Bozsoki rémület: az utcáról bezúduló víz a garázs plafonjához préselte az autót. Klikk a képre!



Mentés Bozsokon: kerteket, házakat öntött el az áradat Klikk a képre!


Olvasói fotósorozat a Kőszeg környéki áradatról.

Szendi Péter fotói a kőszegi állapotokról

Benkő Sándor képei a rönöki védekezésről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!