Házkutatást tartottak a Friss Élelmiszer Kft. üzemében

Csütörtökre kiderül, hogy a tejfölön kívül a Friss Élelmiszer Kft. többi terméke is tartalmazott-e meg nem engedett anyagot. Az üzemben hétfőn a rendőrség tartott házkutatást.

Nagy Ildikó

Mint arról  beszámoltunk, a Friss Élelmiszer Kft. az összes október 21-e előtt készült termékét  tejet, tejfölt, joghurtot és kefirt  visszahívta a forgalomból.

Tette ezt azután, hogy október közepén a tejfölük zsírtartalmában 55 százaléknyi pálmaolajat talált a hatóság, amelynek szakemberei ezt követően  október 21-én  a cég budapesti raktárában és celldömölki üzemében is ellenőrzést tartottak.

Vegyük sorba a történteket. Először azt kell tisztázni, hogy két cégről van szó. A Kemenesi Tej  Kft. az alapanyagok beszerzését, majd a kész termékek forgalmazását, a  Friss Élelmiszer Kft.  pedig a gyártást végzi. Mindkét cég budapesti székhelyű, a gyártás a celldömölki fióktelepen zajlik, Budapesten termékeket raktároznak.

Az ügy akkor robbant ki, amikor a Magyar Televízió egyik riportere fülest kapott: a cég tejfölében pálma-olaj található. Az  élelmiszerbiztonsági hatóság szakemberei bevizsgáltatták a tejfölt, és miután kiderült, hogy a zsírtartalom 55 százaléknyi pálmaolajat tartalmaz, a cég budapesti raktárát és celldömölki üzemét is megszállták az élelmiszer-biztonsági hatóság ellenőrei.

Ahogy megírtuk, Celldömölkön a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságának hat szakembere vizsgálódott múlt szerda 11-től éjjeli három óráig.

- Kollégáim az üzem területén  egy udvari építményben  több ezer liter űrtartalmú üres, és több száz liternyi pálmaolajjal teli hordót találtak - ismertette a részleteket dr. Sélley Erzsébet igazgató, megyei főállatorvos.

- A gond az, hogy az üzemben egyáltalán nem lehetett volna pálmaolaj, az általuk gyártott termékek  tej, tejföl, kefir, joghurt  ugyanis szigorúan csak tejből készülhetnek - mondta el az igazgatónő.

Aztán  a számlákat, gyártással kapcsolatos iratokat átnézve kiderült, hogy a cég májusban, szeptemberben és októberben is vásárolt pálmaolajat. Az ellenőrök egy adott gyártási tételre koncentrálva, amelyikből a mintavétel is történt  végezték el a mennyiségi nyomonkövethetőségi vizsgálatot.

Vagyis: az adott termékek összes iratát átnézték. Kiderült, hogy az üzem által dokumentált gyártási tétellel szemben ezer liter tejszínből 5 ezer 441 liter tejföl került értékesítésre. A cég képviselői  elismerték, hogy növényi zsiradékot is használtak a gyártás során.

Csak emlékeztetőül: a Friss Élelmiszer Kft. egyik tulajdonosa, Zavracsányi Melinda október 23-án azt nyilatkozta lapunknak, hogy az üzemben próbagyártás folyt, egy pálmaolajat legálisan tartalmazó frissföl-szerű termék előállításán kísérleteztek, és emberi mulasztás miatt kerülhetett olaj a tejfölbe.

És csak a tejfölbe. Ennek ellenére a cég az összes, október 21-e előtt gyártott termékét visszahívta a forgalomból. A hatóság emberei, akik minden termékből vettek mintát  4 ezer 500 liter nyerstejet, 700 liter tejfölalapanyagot, több mint nyolc tonna gyártásközi terméket és 2,3 tonna készterméket zároltak. 

A laboreredményekre csütörtökig várni kell, akkor derül ki, mely termékekben volt pálmaolaj, vagy más, nem megengedett anyag.

Több kérdést is feltettünk  Zavracsányi Melindának, aki készséggel állt volna rendelkezésünkre, de hétfőn délután rendőrök jelentek meg az üzemben, házkutatást tartottak, így nem volt ideje a válaszadásra.

Annyit  megjegyzett: az ellenőrök  156 darab 18 literes üres és 18 darab 18 literes pálmaolajjal teli hordót találtak az üzemben múlt szerdán.

A megyei rendőr-főkapitányságon megerősítették a hírt:  a celldömölki kapitányság rossz minőségű termék forgalombahozatala miatt indított nyomozást.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!