Helyi deviza Sopronban: jövőre bevezetik a kékfrankot

Sopron - Sopron térsége gazdaságát egyfajta helyi pénzzel, a "kékfrank" utalvánnyal élénkítené a HA-MI Európai Szövetkezet civil szerveződés

MTI

A szövetkezet a "Válság a pénzügyekben - pénzügyek a válságban" címmel kedden Sopronban kezdődött kétnapos konferencián alakult - ismertette Perkovátz Tamás, a szövetkezet igazgatótanácsának elnöke az MTI-vel.

Az elnök kifejtette: a jelenlegi gazdaságban a vállalkozások és az egyének számára a szükségesnél kevesebb pénz áll rendelkezésre, az is viszonylag drágán. A "kékfrank" utalvány  biztosítaná a gazdasági kapcsolatban levő szövetkezeti tagok között a hivatalos fizetőeszköz nélküli elszámolásokat. A szövetkezet létrehozói arra számítanak, hogy a várhatóan 2010-ben bevezethető  utalvány használatával javulna a vállalkozások helyzete, mivel az utalvány összekapcsolja a szükségleteket és kapacitásokat, s így helyben több szolgáltatás és áru cserélhet gazdát.

A szerveződés több mint 100 taggal jött létre. Alapító tag az lehetett, aki legalább egy darab, 100 euró értékű részjegyet vett. Az alapítók és a később csatlakozó szövetkezeti tagok emellett kötelezik is magukat arra, hogy vállalkozásaikban elfogadják, illetőleg használják csereeszközként a "kékfrankot". 

A szövetkezeti tag az utalványhoz a kibocsátó szövetkezet által megbízott pénzintézetben juthat hozzá. A szövetkezet a "kékfrank" forint ellenértékét kamatoztatja. Az utalvány nemcsak papír alapon indul útjára, hanem elektronikusan is. 
 
Perkovátz Tamás szerint a gyakorlati alkalmazás dönti majd el, hogy a "kékfrank" a forintforgalom hány százalékát lesz képes kiváltani, de már 15-20 százalék is milliárdos nagyságrendet jelenthet Sopron és környéke gazdasági életében.

A kezdeményezést elindítói között van Varga István, a Magyar Adófizetők Országos Szövetségének alelnöke, Perkovátz Tamás vállalkozó, Nagy István közgazdász, valamint Pirger Károly informatikus. 
 
A papír alapon megjelenő utalvány formája a tervek szerint a pénzre emlékeztet majd, egyes címletein Liszt Ferenc, Joseph Haydn, Lackner Kristóf, Kitaibel Pál, Pejacsevich László és Esterházy Pál herceg képe lesz. A "kékfrankot" Gerencsér Tamás grafikus tervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!