Hét év fegyházbüntetésre ítélték nem jogerősen Tasnádi Pétert

Hét év fegyházbüntetésre és 5,3 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte Tasnádi Péter vállalkozót szerdán a Fővárosi Ítélőtábla, a másodfokon eljáró táblabíróság Tasnádit hat évre eltiltotta a közügyektől. Az ítélet nem jogerős.

MTI

A vállalkozót egyebek mellett kétrendbeli emberölés előkészületében és kétrendbeli, felbujtóként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettében marasztalta el a bíróság az ellene és társai ellen indított büntetőperben.
   
Tasnádi Péter elsőfokú, 6 éves börtönbüntetését - egyebek mellett - azért súlyosította az ítélőtábla 7 év fegyházbüntetésre, mert a bűncselekmények egy részét bűnszervezetben követte el. További három vádlott ítéletét is fegyházra súlyosították.
   
A fegyházra ítélt négy vádlott egyike sem bocsátható feltételes szabadságra. Tasnádi Pétert másodfokon 5,3 millió forint vagyonelkobzásra ítélték. Ez az összeg 1 millió forinttal alacsonyabb az elsőfokú ítéletben szereplő tételnél. Az enyhítés oka - egyebek mellett - az, hogy a táblabíróság a a sikkasztás, a lopás és a magánokirat-hamisítás vádja alól is felmentette a vállalkozót.
   
A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítélet azon részét, amely a vállalkozót hat évre eltiltotta a közügyektől. Tasnádi Péter, akit bilincsben vezettek a bíróság elé, nem hallgatta meg az ítélet indokolását, azt megelőzően szóban jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen.

A Tasnádi Péter és 12 társa ellen indított per másodfokú tárgyalásán a bíró 10 vádlott ítéletét változtatta meg. Hat vádlottal szemben az ítélet jogerős.
   
Az ügyészség szerint Tasnádi Péter 2001-től 2007 végéig - személyes sérelmei megtorlásaként - bűncselekmények megszervezésére, elkövetésére adott utasítást, esetenként már a börtönből illegálisan kijuttatott levelekben, illetve telefonon. A célpontok között volt Tasnádi volt felesége és annak élettársa, a feleség ügyvédje, valamint volt anyósa is, akit maró anyaggal öntöttek le.
   
A Fővárosi Bíróság a vállalkozót 2009. május 12-én - első fokon - hat év börtönbüntetésre és 6 millió 300 ezer forintos vagyonelkobzásra ítélte, valamint hat évre eltiltotta a közügyektől. Tasnádi Pétert az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki visszaesőként elkövetett, kétrendbeli emberölés előkészületében és kétrendbeli, felbujtóként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettében.
   
A nem jogerős másodfokú ítélet szerint a vállalkozó ezek mellett bűnös felbujtóként elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés, közveszéllyel való fenyegetés, rongálás, csalás, személyes szabadság megsértése, közveszélyokozás, zsarolás, súlyos testi sértés kísérlete miatt.

A táblabíróság másodfokú ítélete szerint Tasnádi Péter nem számít visszaesőnek, ám cselekményeinek egy részét bűnszervezetben követte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!