Hiába a tiltakozás, elkezdték a 150 gyönyörű hársfa kivágását (képekkel)

<b>Alsóújlak, Kám</b> - Nem várt indulatokat váltottak ki a közút munkatársai, amikor reggel megérkeztek a 8-as főút Alsóújlak és Kám közötti szakaszára, hogy kivágják a hársfasort. A falvak lakói hiába próbálták megmenti a 150 fát, tíz órakor a motorfűrészek felbőgtek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Amikor a helyszínre értünk, Kám és Alsóújlak között a 8-as főút szélén tanácstalanul álldogáló munkások fogadtak bennünket, majd pár méterrel odébb hangos kiabálásra, erőteljes kézrázásra lettünk figyelmesek. A közút munkatársai, Alsóújlak polgármestere, képviselője és jegyzője vitatkozott egymással a 150 fa kivágásáról. 





Mészáros Béla,
a Magyar Közút Kht. környezetvédelmi előadója baleseti statisztikákkal próbált érvelni a fák kivágása mellett. Kiderült, hogy csúcsszárazak, s elindult a gyökérkorhadás is. A szakasz életveszélyes, nagy viharban bármikor tragédia történhet. 

Ezek a mondatok nem hatották meg a falu képviselőit, akik egyre csak azt hajtogatták: nem engedik kivágatni településük védjegyét, a gyönyörű hársfasort, s ha kell, akkor demonstrálnak is a fák mellett.

Velladics László, Alsóújlak polgármester elmondta,  hogy az önkormányzatnak  a közút nemrég kiküldött egy levelet, melyben a fák állapotára hivatkozva előrevetítették, hamarosan favágásra kerül a sor. A testület ezután falugyűlést hívott össze, s eldöntötték, nem hagyják ezt szó nélkül. 

- Reggel óta folyamatosan kopogtatnak a hivatal ajtaján, volt aki sírt a  fák kivágása miatt - meséli a polgármester.

A fák hozzátartoznak az életünkhöz  kapcsolódik be a beszélgetésbe Wagner László képviselő.  Ez a településünk jelképe, s amikor virágoznak a hársak, csodás illat száll a levegőben. Mi nem tiltakozunk az elszáradt fák kivágása miatt, csak egyet kérünk, ne legyen tarvágás. 

A településen élők próbáltak segítséget kérni, de sem az Őrségi Nemzeti Park, sem a környezetvédelmi felügyelőség és igazgatóság nem tehetett semmit.  




Így a lakók könnyes szemmel ugyan, de beleegyeztek a fák kivágásába, délelőtt 10 órakor felbőgtek a motorfűrészek, s elkezdték kivágni a több mint fél évszázados múltra visszatekintő közel 150 hársfát. (Fotók: Benkő Sándor)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!