Hidat építenek az elbontott légópince betontörmelékéből

Újrahasznosítják a nádasdi erdőben talált bontási törmeléket. A körmendi vasútállomás egykori légópincéjének betontömbjeiből híd épül.

Bajdó Bettina

Pár napja cikkünkben arról számoltunk be, hogy a körmendi vasútállomás bontási törmeléke a Nádasd és Halogy közötti erdős területre került. Akkor Sándorral, egy helyi lakossal jártunk kint a szántóföld és az erdő közötti részen, s közösen vizsgáltuk meg a kivitt törmeléket. A hulladék egyértelműen a nemrég felújított körmendi vasútállomásról került oda. A régi légópince betontömbjei, valamint az épület jellegzetes tégladarabjai kerültek elő a halomból.

Megkerestük a nádasdi polgármestert is, aki elmondta, hogy az ügyben már konkrét lépéseket is tettek. Felvették a kapcsolatot a körmendi önkormányzattal, s még januárban megkeresik a vállalkozót, aki vagy saját költségén elszállíttatja a törmeléket, vagy feljelentést tesznek ellene. A cikk megjelenése után többen is telefonáltak.

Kedden ismét a helyszínen jártunk Ferenccel, egy közeli szántóföld tulajdonosával. 
 
- Évek óta kérjük, hogy csinálják meg az erdőbe vezető utat és a patak feletti hidat is - mondja Ferenc. - Néha feltöltik az utat építési törmelékkel, s akkor pár hónapig be tudunk jutni a telkünkhöz, aztán ismét könyöröghetünk. De a patak fölött lévő híd problémáját nem oldotta meg senki. Láttuk, hogy a körmendi állomás felújítása során a régi légópince betontömbjeit egy darabban bontották ki, és arra gondoltunk, ezzel meg lehetne oldani a híd felújításának problémáját.

Ferenc hozzáteszi: az illetékesek is jó ötletnek találták az újrahasznosítást, ezért  a betontömbök és a bontási törmelék, mellyel a patakmeder szélét szeretnék feltölteni, az erdő szélére kerültek. 
 
- Október végén hozták ki a törmeléket, s azóta nem jártunk kint a terepen - folytatja Ferenc - , azt gondoltuk, hogy már be is építették a hídba. Meglepődtünk, amikor olvastuk az újságban, hogy még mindig a területen van. Sajnos az illetékesek nem szóltak a település önkormányzatának, ezért a polgármester sem tudta, hogy miről van szó. Az tény, hogy a munkát már el kellett volna végezni, ám nem egyszerű gépeket kivinni a területre, minden az időjárás függvénye. Az ígéretek szerint még a héten történik előrelépés az ügyben.

Az illetékes vízrendészeti társulásnál megerősítették, hogy bár a híd nem az ő kezelésükben van, csupán a vízfolyásért felelősek, mégis segítenek a telektulajdonosoknak. Biztosítják a hídrekonstrukcióhoz szükséges gépeket, úgyhogy már csak az időjárás függvénye, hogy mikor kezdődhet el a munka.

Nyugaton már bevett gyakorlat

A fejlett országokban a tervszerű hulladékgazdálkodásra való áttéréssel új szemlélet és gyakorlat alakult ki, melynek alapgondolata: a hulladék nem feltétlenül szemét, annak többsége újrahasznosítható.

Az építési és bontási hulladékok hasznosítása az építőiparban világszerte terjed, így aztán létrejött egy sajátos hulladékhasznosító iparág.

A külföldi tapasztalatok szerint az építési és bontási hulladékok hasznosításával például az építési célra felhasznált ásványi anyagok mintegy öt-tíz százalékát meg lehet takarítani. Az építési és bontási hulladékok hasznosítása a nyersanyagkímélésen túl hulladéklerakóhely-megtakarítással is jár, s jelentős ökológiai előnyei vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!