Hidegzuhany: egy góllal kapott ki a szlovákoktól a férfi kézilabda-válogatott

Szombathely - Kellemetlen meglepetés az Aréna Savariában: a jól kezdő, ám a második félidőben már rosszul játszó magyar kézilabda-válogatott kikapott Szlovákiától az Eb-selejtezőben.

Vastag Nándor



A Himnuszt hallgatják a magyar csapat játékosai a szlovákok elleni selejtező előtt Fotó: Szendi Péter

Magyarország-Szlovákia 29:30 (15:12) - Szombathely, 2400 néző, férfi válogatott kézilabda-mérkőzés, Európa-bajnoki selejtező, vezette: Nikolov, Nachevski (macedónok).


Magyarország: Fazekas - Iváncsik T. 2, NAGY L. 9, Rosta, Herbert, Illyés 2, IVÁNCSIK G. 4.  Csere: Mikler (kapus), Eklemovics 3, Császár 1, Zubai 3, Mocsai 4, Harsányi 1, Nagy K. Szövetségi kapitány: Hajdu János.

Szlovákia: Stochl - T. Stranovsky 1, VALO 5, Szűcs 3, Petro 1, SULC 7, M. Stranovsky 5. Csere: Paul (kapus), KOPCO 7, Pekar, Niznan, Bicanik, Kleis 1. Szövetségi kapitány: Heister Zoltán.

Büntető: 5/2, ill. 2/1.

Kiállítás: 4, ill. 4 perc.


Az Európa-bajnoki selejtezőcsoportot hibátlan teljesítménnyel vezető nemzeti csapatot nagy szeretettel fogadták az Arena Savariában. A szurkolók - akik még Veszprémből, Szegedről és Balatonlelléről is érkeztek - már a bemutatásnál varázslatos hangulatot teremtettek a csarnokban. A mérkőzés előtt a 75. válogatottsága alkalmából Zubai Szabolcsot köszöntötték, majd mintegy 2300 magyar szurkoló fergeteges buzdítása közepette indult útjára a labda.

A találkozót Eklemovics gólja nyitotta, majd Császár büntetőt hibázott, de Nagy László labdaszerzése és gyors indítása után Iváncsik Tamás is betalált (2. perc: 2:0). A szlovákok emberelőnyben gyorsan felzárkóztak, ám egyenlő létszámnál újra a mieink percei következtek.

Támadásainkkal nem tudott mit kezdeni az ellenfél, de Fazekas is kitett magáért, még hetest is fogott (13. perc: 6:3). A folytatásban állandósult a háromgólos különbség, sőt Iváncsik Gergő lerohanásból négyre növelte a különbséget (20. perc: 14:10). A szívósan küzdő szlovákok megpróbáltak felzárkózni, de két gólnál közelebb nem tudtak férkőzni - jól zárt a hazai védelem.

A 22. percben már játékban is pályára küldte Hajdu János szövetségi kapitány a válogatott vasi tagját, Császárt, aki rögtön le is tette a névjegyét: jobbátlövőből, talpról bombázott a léc alá. De társaira sem lehetett panasz, így megérdemelten vezettünk három góllal a félidőben (15:12).

A fordulás után a védelmek egyik oldalon sem remekeltek, s ennek köszönhetően potyogtak a gólok. Nálunk Nagy László volt elemében, míg átellenben Valo és Kopco célzott a legpontosabban (36. perc: 20:17). Ezután azonban hullámvölgybe kerültünk, több helyzet kimaradt még emberelőnyben is - közben Mocsai büntetőjét Stochl védte -, s ezt kihasználva kiegyenlített a rivális (40. perc: 20:20).

Illyés törte meg csapatunk hosszú gólcsendjét, de Sulcék kemény védekezése továbbra sem ízlett nekünk. Érezhetően elbizonytalanodtunk, támadásban egyre több lett a hiba, így alaposan fordított Szlovákia (53. perc: 25:28).

A büntetőket sem tudtuk értékesíteni (58. perc: 28:30), de a végjátékban még így is lett volna esély az egyenlítésre. Nagy László próbálta hátára venni csapatát, de lövését Stochl védte - a hátralévő időben Eklemovics már csak szépíteni tudott.

Kellemetlen meglepetés ért minket és nehéz helyzetből várjuk a hátralévő három Eb-selejtező meccset. Vasárnap Zadarban (20.00) Horvátország ellen lép pályára a magyar csapat.

Hajdu János: Gyengén és sok hibával játszottunk, a második félidőben szellemileg is szétestünk. Kevés volt a nyerő, jó formában lévő játékos. Nem adjuk fel, a hátralévő meccseken három pontot kell szerezni az Eb-re jutáshoz.

Heister Zoltán: Arra készültünk, hogy az első félidőben tartjuk a lépést az ellenfelünkkel. Ez sikerült, így a magyarok idegesek lettek, s ezt kihasználva fordítottunk.

Az állás: 1. Horvátország 8 pont/5 meccs (163:110), 2. Magyarország 8/5 (154:115), 3. Szlovákia 6/5 (140:130), 4. Görögország 6/6 (156:162), 5. Finnország 0/7.
(a csoport első két helyezettje jut ki a 2010. január 19. és 31. közötti ausztriai Eb-re)
 
A magyar további programja:

vasárnap: Horvátország-Magyarország, Zára (Zadar) 20 óra
június 18.: Magyarország-Görögország, Békéscsaba 18 óra
június 21.: Szlovákia-Magyarország, Galgóc (Hlohovec) 16 óra




 





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!