HOÖK: a hallgatók szerint is szükség van érték alapú felsőoktatásra

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) - mint a legfőbb felsőoktatási hallgatói érdekvédelmi fórum - szombaton tartotta közgyűlését Szombathelyen a Savaria Egyetemi Központban.

Bajdó Bettina

A közgyűlés tagjai szombaton elfogadták a Felsőoktatási Törvény koncepciójához kapcsolódó egységes véleményüket. Körösparty Péter elnök ismertette a koncepciójuk főbb pontjait. Elmondta, hogy több mint egy hónapot dolgoztak azon, hogy az önkormányzatok megfogalmazzák véleményüket. Külön kiemelte, egyetértenek azzal, hogy szükség van új törvényre és az érték alapú oktatásra, mivel a jelenlegi törvény több pontban is túlszabályozza a mostani rendszert.

Hangsúlyozták, hogy az új törvény terveztében például szerepel, hogy korlátoznák a tantárgyfelvételek és a vizsgák számát. A hallgatók úgy vélik, hogy nem a vizsgák számát kellene korlátozni, hanem a hallgatók haladásának sebességét kellene alapul venni. Ezért azt javasolják, hogy annak a hallgatónak, aki nem tudja teljesíteni a megadott kreditmennyiséget, szűnjön meg a jogviszonya.


Az elnök hozzátette még, hogy a döntéshozó testületekben ezentúl is legalább ugyanannyi létszámmal szeretnének részt venni, mint most, ezért nem fogadják el a tervezetben olvasható 10, 15 százalékot. Körösparty Péter elmondta még, jónak tartják az oktatói munka hallgatói véleményezését, ezt azonban egységessé kellene tenni minden felsőoktatási intézményben. Erre vonatkozóan konkrét javaslataik is vannak.

A koncepciót hétfőn továbbítják a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságára Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkárnak, aki december 9-én személyesen is fogadja ez ügyben a HÖOK képviselőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!