Hőségriadó: forgatják a betegeket a Markusovszky kórházban

A nagy melegben fokozottan oda kell figyelni a betegekre. A szombathelyi Markusovszky kórházban megpróbálják hűteni a kórtermeket, s folyamatosan kínálják teával, vízzel a betegeket.

Bajdó Bettina

Békési Éva, a Markusovszky kórház ápolási igazgatóhelyettese elmondta, hogy napok óta fokozottan ügyelnek a betegekre a nagy meleg miatt. 

- Vannak olyan betegvárók a kórházban, ahol működik légkondicionáló készülék - folytatta az igazgatóhelyettes. Például a sürgősségi és onkológiai tömbben a betegek légkondicionált térben várakozhatnak. - A kórtermekben már más a helyzet. Azokban a szobákban, melyeknek ablakai keletre néznek, korán reggel besötétítünk, hogy ne melegedjen még tovább a hőmérséklet. Különösen figyelünk ilyenkor az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre. Nekik sűrűbben cseréljük az ágyneműjüket, folyamatosan mozgatjuk és forgatjuk őket, hogy  szellőztessük a testüket. -

A nagy melegben sok folyadékot veszítünk, oda kell figyelni a megfelelő pótlásra is. A Markusovszky kórházban ilyenkor az élelmezésért felelős cégtől külön rendelnek az osztályok teát, melyet hűtve, kancsókban a kórtermekben hagynak és gyakran itatják a betegeket.  

- Felhívjuk a figyelmét a betegeknek, hogy sok folyadékot kell inni - emelte ki az igazgatóhelyettes. - Azokra pedig, akik nem tudnak felkelni, külön odafigyelnek az ápolók. Vannak műtétre váró betegek is, ők a beavatkozás előtt már nem ehetnek, nem ihatnak semmit. Nekik ilyenkor infúzióval pótoljuk a folyadékot. Csütörtökön délelőtt mértem a traumatológián a hőmérsékletet, huszonhét fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Nagyon meleg van, s éjjel sem hűl le a levegő. Ahol a szakma szabályai megengedik, ott ventillátor segíti a levegő mozgását. Nemcsak a beteget, a dolgozókat is megviseli a meleg, ilyenkor nekünk is jobban oda kell figyelnünk a folyadék pótlására. A munkavállalóknak 14-16 fokos ivóvizet kell biztosítani. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!