Hőségriadó: harmadfokú figyelmeztetés az ország nagy részén szombaton!

Hőség várható a hétvégén is, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombatra az ország nagy részére kiadta a legmagasabb, vagyis harmadfokú, a többi területre pedig a másodfokú figyelmeztető előrejelzést - mondta Tóth Tamás, az OMSZ veszélyjelző munkatársa pénteken az MTI-nek.

MTI

A Dél- és a Közép-Dunántúlon, valamint Észak-Magyarországon szombaton 25 Celsius-fok felett várható a napi középhőmérséklet. Közép-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és az Észak-Alföldön viszont ez az érték várhatóan a 27 Celsius-fokot is meghaladja majd.
Tóth Tamás arra is kitért, hogy míg az Északi-középhegység völgyeiben éjszaka jobban lehűl a levegő, a nagyobb városokban, például Budapest belvárosában valószínűleg egész éjjel 20 fok felett lesz a hőmérséklet.

Jenki Szilvia, az OMSZ meteorológusa elmondta: szombaton reggel 15-22, napközben 32-37 fokra kell számítani, várhatóan a déli megyékben lesz a legmelegebb.
Az UV-B sugárzás szombaton és vasárnap is nagyon erős lesz. A szombatra szóló előrejelzés szerint az UV-B sugárzás átlaga várhatóan - a 7,5-ös riasztási szintet meghaladva - eléri majd a 7,9-es értéket.

Jenki Szilvia tájékoztatása szerint szombaton országszerte napsütés lesz a jellemző, de az nem lesz mindenütt teljesen zavartalan. A délutáni, esti órákban elsősorban északkeleten, az Északi-középhegységben van esély kisebb területeken csapadékra. A helyenként kialakuló intenzívebb zivatarokat jégeső, viharos szél is kísérheti. A záporok, zivatarok hatására rövid idő alatt akár tíz fokot is csökkenhet a hőmérséklet, de a vihar elvonulásával gyorsan újra felmelegszik majd a levegő.

Vasárnap a szombatihoz hasonló idő várható. A reggeli órákban 11-22, napközben 31-37 fok várható - mondta a meteorológus.
Az országos tiszti főorvos a legmagasabb fokozatú hőségriasztást rendelte el a péntek reggel nyolc órától hétfő éjfélig terjedő időszakra. Paller Judit csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: a következő négy napban hőségre kell számítani, a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25-27 Celsius-fokot is.



Hőségriadó: intézkedések a rosszullétek megelőzésére

A hőség miatt, az ilyenkor gyakrabban előforduló rosszullétek megelőzése érdekében számos intézkedést hoztak országszerte: a mentőszolgálatok pénteken is teljes kapacitással dolgoznak, a katasztrófavédelem közzétette a klimatizált épületek listáját, több helyen vizet osztanak, éjjel-nappal mossák és hűtik Budapest utcáit, s a hétvégére felfüggesztették a kamionstopot..

Az országos tiszti főorvos a péntek reggel nyolc órától hétfő éjfélig terjedő időszakra hőségriadót rendelt el, mivel ezen a négy napon a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25-27 Celsius-fokot. Emellett az UV-B sugárzás szintje is meghaladja a riasztási küszöbértéket, így az érzékeny bőrűek akár negyedóra alatt is leéghetnek.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: tapasztalataik szerint hőségriadó idején 20-30 százalékkal nő a rosszullétek száma. A leggyakoribb ilyenkor az ájulásos rosszullét, amely elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket fenyegeti, de fiatalokkal is előfordulhat.

A szóvivő tájékoztatása szerint a mentők pénteken is teljes kapacitással dolgoznak, országszerte 743 mentőegység áll készenlétben, ez mintegy 1700 mentődolgozó szolgálatát jelenti.
Győrfi Pál azt tanácsolta: aki teheti, tartózkodjon hűvös, árnyékos helyen. Felhívta a figyelmet arra: azt, aki az ájulás kezdeti tüneteit (szédülés, fülzúgás) észleli, árnyékos, hűs helyre kell lefektetni. Hozzátette, hogy a rosszullét sok esetben megelőzhető megfelelő mennyiségű folyadék - elsősorban ásványvíz vagy tea - fogyasztásával -, illetve szellős, természetes anyagból készült ruhák viselésével.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője, Hajdú Márton az MTI megkeresésére közölte: a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és a polgári védelmi kirendeltség felmérik azoknak az épületeknek a körét, amelyekben klimatizált helyiségek vannak, s ezeket az információkat az OKF és a területi szerveik honlapján is közzéteszik. Emellett a tűzoltóságok felkészülnek az ilyenkor gyakrabban előforduló szabadtéri tűzesetekre, valamint a tűzi-vízi hálózatok nyomáscsökkenése esetére a távolsági visszaállításra - tette hozzá.

A fővárosban a hőségriadó ideje alatt több csomópontban vizet osztanak, tovább vannak nyitva a strandok, és éjjel-nappal mossák és hűtik Budapest utcáit. A Fővárosi Vízművek 9 óra óta vizet oszt a Deák téren, kora délutántól a frekventáltabb csomópontokban (Széll Kálmán tér, Blaha Lujza tér, Örs vezér tere, az állatkert bejárata) félliteres zacskózott vizet adnak hűtőkocsikból a járókelőknek egy-egy órán keresztül.

A fővárosi kezelésű strandok nyitva tartását meghosszabbították, azok reggel 8-tól este 9 óráig lesznek nyitva.
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. kétszer 12 órában, éjjel-nappal mossa és hűti Budapest utcáit. A BKV kérésére pedig a főváros közlése szerint naponta 12 és 17 óra között bizonyos vonalakon a villamossíneket is hűtik.    Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben a négy napra meghirdetett hőségriasztás miatt felfüggesztette a kamionstopot. A szokásos nyári gyakorlattal szemben tehát a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsik szombat délután 3 óra és vasárnap este 10 óra között is közlekedhetnek a magyarországi utakon.

A MÁV az utasoknak azt ajánlja: elegendő mennyiségű folyadékkal induljanak útnak. A vasúttársaság hozzátette, hogy a járművek karbantartása során különös figyelmet fordítanak a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseire. Mint írták, a nyári menetrend szerint a Balaton déli partján a kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy InterCity minőségű, légkondicionált, illetve légjavító berendezéssel felszerelt kocsival közlekednek, amelyek kedvezményes, 360 forintos, ülőhelyet is biztosító pót- és helyjeggyel vehetők igénybe. Emellett az északi parton - ahol szintén kétóránként járnak a gyorsvonatok - is megjelennek a légkondicionálóval ellátott motorvonatok.

A Balaton Sound sajtófőnöke, Vető Viktória pénteken arról tájékoztatta az MTI-t: a szervezők a hőségriadó idejére felfüggesztik a területre bevihető ásványvíz mennyiségére vonatkozó korábbi korlátozást, és vizet is osztanak a rendezvény területén. Emellett több helyen permetkapukat üzemeltetnek, és locsolják a koncertek közönségét, valamint felébresztik azokat, akik elalszanak a napon.

A napi 20-25 ezer fesztiválozó fürdőzésének biztonságára a vízi mentők vigyáznak. Tar Mihály, a magyarországi szakszolgálat szóvivője azt mondta: számukra nem jelent extra felkészültséget a hőségriadó, hiszen a nyári főszezonban maximális készültségben teljesítenek szolgálatot. Elmondta: az utóbbi napokban nőtt a felborult vitorlások, az eltűnt gyerekek és a strandi zúzódások miatti segítségkérések száma. Kedvezőnek nevezte viszont, hogy a nagyobb rendezvények biztonságára egyre többet áldoznak a szervezők. A szervezet a Balaton Sound mellett két másik nagyobb balatoni rendezvény biztosítására kapott felkérést erre a hétvégére.





OLDALTÖRÉS: Fokozott óvintézkedések a büntetés-végrehajtásnál













Hőségriadó - Fokozott óvintézkedések a büntetés-végrehajtásnál

Körlevélben tájékoztatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a felügyelete alá tartozó mintegy 40 intézmény vezetőjét azokról az óvintézkedésekről, amelyekre a fogvatartottak és a dolgozók egészségének védelme érdekében hőségriadó idején szükség van - közölte az országos parancsnokság sajtóirodájának vezetője pénteken az MTI érdeklődésére.
Szalai Tímea elmondta: miután az országos tiszti főorvos négynapos, péntek reggel 8 órától érvényes hőségriadót rendelt el, a BvOP vezetése a korábbi évek gyakorlatának megfelelően körlevélben hívta fel a bv-szervek vezetőinek figyelmét arra, hogy a személyi állomány szolgálatteljesítése, illetve a fogvatartottak elhelyezése és munkáltatása során milyen szempontok szerint járjanak el.
A körlevél egyebek mellett kitér az őr- és szolgálati helyeken dolgozók beosztásának körültekintő megszervezésére, a sűrűbb váltásokra, a kedvezőtlen körülmények mellett feladatot teljesítők, valamint az előállított és a szállított fogvatartottak védőitallal történő ellátására is – mondta a sajtóiroda vezetője.
A nagy hőségben különösen indokolt a krónikus, a rendszeresen gyógyszert szedő, szív- és érrendszeri, légúti, vese- és anyagcsere-megbetegedésben szenvedő betegek aktuális állapotának, folyadékfogyasztásának ellenőrzése, a helyi adottságok és lehetőségek függvényében a folyamatos ivóvízellátás biztosítása, a zárkák, körletek kielégítő szellőztetése, továbbá a szabad levegőn való tartózkodás, sportolás optimális szervezése - áll a körlevélben.
A büntetés-végrehajtás intézményeiben a szokásosnál is gyakrabban kell ellenőrizni az élelmiszerek hűtését, kezelését, ideértve az intézeti étkeztetést, a postán beküldött, illetve a látogatáskor bevitt élelmiszercsomagok tartalmát - olvasható a hőségriasztás kapcsán kiadott utasításban.
A szigorúbb szabályok az ország 40 büntetés-végrehajtási intézményében összesen 8 ezer alkalmazottra, illetve több mint 17 ezer fogvatartottra vonatkoznak – közölte Szalai Tímea.







OLDALTÖRÉS: Külön intézkedések a Balaton Soundon








Külön intézkedések a Balaton Soundon

A vasárnapig tartó zamárdi Balaton Soundon külön intézkedéseket hoztak a hőségriadó miatt, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) pedig a főszezonban szokásos teljes készültségben teljesít szolgálatot az első igazán forró nyári hétvégén.








Külön intézkedések a Balaton Soundon

A vasárnapig tartó zamárdi Balaton Soundon külön intézkedéseket hoztak a hőségriadó miatt, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) pedig a főszezonban szokásos teljes készültségben teljesít szolgálatot az első igazán forró nyári hétvégén.








Külön intézkedések a Balaton Soundon

A vasárnapig tartó zamárdi Balaton Soundon külön intézkedéseket hoztak a hőségriadó miatt, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) pedig a főszezonban szokásos teljes készültségben teljesít szolgálatot az első igazán forró nyári hétvégén.

A Balaton Sound sajtófőnöke, Vető Viktória pénteken arról tájékoztatta az MTI-t: a fesztivál orvosa a hőségriadóra való tekintettel felhívta a fesztiválozók figyelmét, hogy igyanak minél többet, 11 és
15 óra között lehetőleg maradjanak árnyékban, a napon pedig hordjanak fejfedőt. A szervezők a hőségriadó időtartamára felfüggesztik az ásványvíz bevitelre korábban előírt mennyiségi korlátozást, és vizet is osztanak a rendezvény területén. Emellett több helyen permetkapukat üzemeltetnek, és locsolják a koncertek közönségét, valamint felébresztik azokat, akik elalszanak a napon.
A napi 20-25 ezer fesztiválozó fürdőzésének biztonságára a VMSZ vigyáz. Vető Viktória beszámolója szerint egy mentőhajó éjjel-nappal a vízen van. Ezenfelül hat vízimentő ad szolgálatot mentőkatamaránnal, mentő-kenuval, valamint parti figyelőszolgálattal.
Este nyolctól reggel nyolc óráig tilos ugyan fürödni a tóban, de akkor is felügyeli a vizet két vízimentő, és a rendezvény biztonsági őrei is segítenek nekik.
Tar Mihály, a balatoni vízimentést végző és koordináló VMSZ szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy számukra nem igényel extra felkészültséget a hőségriadó, hiszen a nyári főszezonban maximális készültségben teljesítenek szolgálatot. A sürgősségi mentőhajón kívül hat kisebb motoros mentőhajó és összesen mintegy százhúsz vízimentő vigyáz a Balatonban fürdőzők, hajózók biztonságára.
A VMSZ szóvivője azt mondta: az utóbbi napokban gyarapodott a felborult vitorlások, eltűnt gyerekek és a strandi zúzódások miatti segítségkérések száma. Kedvezőnek nevezte viszont, hogy a nagyobb rendezvények biztonságára egyre többet áldoznak a szervezők. A VMSZ a Balaton Sound mellett két másik nagyobb balatoni rendezvény biztosítására kapott felkérést erre a hétvégére - tette hozzá Tar Mihály.




OLDALTÖRÉS: Hőségriadó - A hétvégén nem lesz kamionstop







Hőségriadó - A hétvégén nem lesz kamionstop

A hőségriadó miatt a hétvégén felfüggesztik a kamionstopot.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteki tájékoztatása szerint Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben az országos tiszti főorvos által június 8-i kezdettel négy napra meghirdetett hőségriasztás miatt felfüggesztette a kamionstopot.
A szokásos nyári gyakorlattal szemben tehát a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsik 2011. július 9. szombat délután 3 óra és július 10. vasárnap este 10 óra között is közlekedhetnek a magyarországi utakon.
A közlemény kitér arra is, hogy a korlátozás felfüggesztését a következő napokban várható, akár 27 fok feletti napi középhőmérséklet miatt elrendelt legmagasabb fokozatú hőségriasztás teszi lehetővé, közlekedésbiztonsági és egészségvédelmi szempontok indokolják.
A kamionstop felfüggesztésével a járművezetők a szállítási feladatukat a vezetési és pihenőidő betartása mellett, megszakítás nélkül a lehető leghamarabb befejezhetik; így nem kell a rendkívüli hőségben parkolóban, járművükben várakozniuk - írja az NFM.

 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: A fővárosban locsolják az utakat, vizet osztanak, a strandok tovább tartanak nyitva

 

 

 




Hőségriadó - A fővárosban locsolják az utakat, vizet osztanak, a strandok tovább tartanak nyitva

A hőségriadó ideje alatt éjjel-nappal mossa és hűti Budapest utcáit a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF), a Deák téren és több csomópontban is vizet osztanak, a fővárosi kezelésű strandok pedig meghosszabbított nyitva tartással működnek - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója pénteken az MTI-vel.
Az FKF kétszer 12 órában, éjjel-nappal mossa és hűti Budapest utcáit; a nappali órákban a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a fő- és tömegközlekedési úthálózatot locsolják. A BKV kérésére naponta 12 és 17 óra között bizonyos vonalakon a villamossíneket is hűtik - írta Szűcs Somlyó Mária a  közleményben.
A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. meghosszabbította strandjai hétvégi nyitva tartását, így a Csillaghegyi, a Csepel, a Dagály, a Római, a Palatinus, a Paskál és a pünkösdfürdői strand reggel 8-tól este 21 óráig fogadja a látogatókat.
A Fővárosi Vízművek 9 óra óta vizet oszt a Deák téren, kora délutántól a frekventáltabb csomópontokban (Széll Kálmán tér, Blaha Lujza tér, Örs vezér tere, Állatkert bejárata) fél literes zacskózott vizet adnak hűtőkocsikból a járókelőknek egy-egy órán keresztül.
A Főkert Zrt. által locsolásra használt víz ivóvíz minőségű, ezért szükség esetén meg lehet kérni a cég munkatársait, hogy biztosítsanak ivóvizet az arra járóknak. A cég által kezelt zöldterületeken összesen 110 ivókút van, ebből 5 műszaki okok miatt nem működik - olvasható a közleményben.
A Főpolgármesteri Hivatal a budapest.hu portálon közzé tette azoknak a budapesti épületeknek a listáját, ahová bárki betérhet hűsölni a hőségriasztás ideje alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!