Hősök voltak 477 éve a kőszegiek

Kőszeg - Az 1532-es kőszegi ostromra emlékeztek meg délután Kőszegen. 477 éve - Kína után a világ második legnagyobb hatalma -, a török támadt rá Kőszegre. De hat évvel Mohács után a verhetetlennek hitt oszmán ármádiát megállították, visszafordították a kőszegiek.

Némethy Mária

Akkor itt 700-an beleszóltak a világpolitikába - jelentette ki a várudvaron megtartott ünnepi beszédében dr.  Simicskó István országgyűlési képviselő. Elmondta, hogy régóta foglalkozik harcművészetekkel, a válasz a hogyan történhetett?-re az: az igazi erő a lélekben lakozik, az élet a hitre épül.

Simicskó szólt a várvédő Jurisics Miklósról, a hős közemberekről, akik között voltak magyarok, horvátok és németek is.  A politikus párhuzamot vont mai viszonyainkkal. 



Az ünnepségen fellépett a Zora nemzetiségi kórus, volt koszorúzás, majd a vár lovagtermében egy nagyon szép hangversennyel emlékeztek 1532 augusztusának kőszegi hőseire. A Savaria Szimfonikus Zenekart a Liszt-díjas,  Érdemes Művész Medveczky Ádám vezényelte,  a vendégművészek között fellépett  a Kossuth-díjas Bogányi Gergely zongoraművész,  Soskó András operaénekes,  Simon Zsolt trombitaművész és Yuki   Mitani énekművész. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!