Húsz éve szagolom a szőnyeget - brazil jiu-jitsu Szombathelyen

Szombathely - Egy harcművészeti stílus, amiben legyőzhet egy 50 kilogrammos lány egy 120 kilós gólemet. A súly és a testalkat nem számít, csak a technika. Ezt a technikát március óta Szombathelyen is gyakorolhatják.

Garai Antal 'Atom'

Az 1910-es években egy judo szakértő, Mitsuyo Maeda Brazíliába emigrált. Brazíliában sokat segített neki egy befolyásos üzletember Gastao Gracie. A japán mester hálája jeléül megtanította harcművészeti tudását Gastao fiának, Carlosnak, aki később szintén továbbadta tudását fiainak. A Gracie család az évek során finomítani, csiszolgatni kezdte a stílusukat, majd a judot a klasszikus jiu-jitsu technikákkal és brazil harcművészetekkel egészítették ki, amiből végül megszületett a brazil jiu-jitsu (BJJ).
 
Ez a harcművészeti stílus sokáig a Gracie családon belül maradt, mindaddig, amíg a Gracie fiúk a nyolcvanas-kilencvenes években nyitottak a nagyközönség felé, és ketrecharcban „végigverték” a világot. A 70-80 kilogrammos fiúk mindenkit legyőztek, súlycsoporttól függetlenül. A stílus terjedni kezdett, azóta már több millióan gyakorolják világszerte, többek közt Szombathelyen is.



A brazil jiu-jitsu egy földharc központú stílus - Fotó: Garai Antal 'Atom'
 
A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tornacsarnokának egyik helységébe lépve tizenegynéhány fős társaság várta már az edzés kezdetét, akadt köztük fiatal fiú, izmos huszonéves és egy lány is. Ebből kikövetkeztethető, hogy nincsenek korlátai annak, hogy-e harcművészetet ki gyakorolja. Hiszen épp ez a BJJ lényege, a földön eltűnik a súlycsoportbeli különbség és az erőfölény.

Kisvártatva a terembe lépett Molnár Gábor, az edző, aki különféle harcművészetekben 5-szörös magyar bajnok, és külföldi bajnokságokon is nyert már. Gábor kiadta az utasításokat, majd egy szekrényre támaszkodva beszélgettünk.
 
- Vas Népe Online: Mikor kezdtél foglalkozni a brazil jiu-jitsuval?
 
- Molnár Gábor: Három-négy éve érkezett Magyarországra egy brazil oktató, Max Carvalho, aki elkezdte Budapesten oktatni a BJJ-t, én ismerősökkel már az elején járni kezdtem a budapesti edzésekre. Később _mivel az országban csak Budapesten oktatták_ én is elkezdtem tanítani a már meglévő csoportjaimat, s a környéken jelenleg csak én képviselem ezt a sportot.
 
- Tehát akkor más harcművészetekben is jártas vagy?
 
- Természetesen, sokféle harcstílust kipróbáltam/megtanultam már. Kétszer voltam kempoban magyar bajnok, nyertem már hagyományos jiu-jitsu bajnokságot és ketrecharcot is. Külföldön is ismernek, a londoni European Fight Network-ön is nyertem már. Emellett még vannak kisebb-nagyobb eredményeim is.



Molnár Gábor sokféle harcművészeti stílust kipróbált már
 
- Miben jobb a brazil jiu-jitsu a hagyományosnál?
 
- Ez egy földharc központú stílus. A földre kerülve a harcos különféle fojtásokkal, karfeszítéssel, illetve izület-feszítéssel kényszeríti az ellenfelet a harc feladására. Hiába erősebb valaki, mert találkozhat a földön olyan technikával, ami ellen nem tud mit tenni. Ez a stílus az utcán fejlődött ki, ezért lényegében ez a ketrecharc alapja is egyben. A stílusteremtő kistermetű Gracie fiúkat sem tudták nagyon legyőzni az ezredfordulóig, még a nagy gólemek sem.
 
- Milyen szintjei vannak a BJJ-nek?

- Ötféle öv van, a fehér, a kék, a lila, a barna és a fekete. Emellett három szempontrendszer szerint gyakorolják a BJJ-t. Van az edzőruhában vívott harc, van a feladásig menő birkózás és van még a ketrecharc szabályrendszer, ami nem keverendő össze a K1-el.
Nagyon sokrétű, sokszintű sport, ezért népszerű. A szelídebb lelkűeknek ugyanúgy megfelel, mint a vérmesebb harcosoknak. Az edzések amolyan latinosan lazák, nem megerőltetők. És előnye, hogy nem mozdulatsorokat gyakorolnak a levegőben a tanítványok, hanem full-kontakt harc megy egymással, így mindenki eltudja helyezni magát a tudása szerint, magyarán tudja, hogy hol tart, ki az akit már el tud kapni, ki az akit legyőzhet, és ez önbizalmat ad.



Molnár Gábor edző, szombathelyi tanítványaival a háttérben

- Az edzés előtt láttuk, hogy sokféle alkat megfordul itt, máshol is ez a felállás?
 
- Világszinten milliók űzik ezt a sportot. Amikor a Gracie fiúk végigverték a világot, akkor ketrecharcban megvertek japánokat, akikre jellemző, hogy utána addig gyakorolnak, amíg nyernek. Így a sport visszakerült Japánba, de az utóbbi tíz évben elterjedt Brazíliától kezdve Amerikán és Ázsián át Európáig. Én jelenleg Tapolcán, Sümegen, Hévízen, Szombathelyen, Celldömölkön és Zalaegerszegen oktatok, illetve e városok közelében kisebb településeken is gyermek csoportokat. Elég jó rálátásom akad így, ezért elmondhatom, hogy elég vegyes összetételű csoportjaim vannak. Gyerekek, férfiak, nők vegyesen.
 
- Aki ezt a harcművészetet kitanulja, képes megvédeni önmagát, ha megtámadják az utcán?
 
- Nos én azt mondom, hogy sportszerű keretek között egy haladó BJJ-st nehéz megverni. Az utcán viszont ki sportszerű? Ha egyedül támadnak fegyver nélkül egy haladó BJJ-sre, akkor valószínű, hogy nem okoz túl nagy gondot a támadó, ugyanis én már húsz éve szagolom a szőnyeget, de ennél hatékonyabb súlycsoporttól független stílussal még nem találkoztam.



Az edzések lazák, nem megfeszített tempóban zajlanak
 
- És ha többen támadnak?
 
- Ha több ellenfél támad, akkor ez sem nyújt biztos segítséget, mint ahogy a többi harcművészet sem. Sportszerűen nem lehet megoldani egy ilyen helyzetet, amúgy is, ha ketten támadnak egy emberre, az már nem sportszerű.
A több ellenfeles vagy eszközökkel indított támadás ellen nem szabad ésszerűtlenül vagy sportszerűen fellépni. Ezekre évezredek alatt az ember kitalált egy nagyon jó védelmet: a fegyvert. Senki sem Bruce Lee, egy ütéstől amúgy sem valószínű, hogy kifekszik valaki, mint a Jackie Chan filmekben. Nézzünk csak meg egy boksz-meccset, hány ütés kell ahhoz, hogy valaki a padlóra kerüljön?! A több ellenfélhez eszközös harcra van szükség.
 
A brazil jiu-jitsu egy földharc központú stílus, ami az edzéseken nagyon jól kontrollálható, megtanulható, önbizalmat ad, akár birkózni akar valaki a földön, akár harcolni a ketrecben…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!