Huszáros szombat a 11-es laktanyában (képgalériával)

Huszár hagyományőrző napot rendezett szombaton az egykori laktanyánál az erre a célra létrejött egyesület Szombathelyen. Sok gyerek és jónéhány felnőtt is kíváncsi volt a bemutatókra.

Tersztyánszky Krisztina

Szombaton délután lónyerítés, kardcsörgés, ostorpattogás zaja töltötte be az egykori 11-es huszárlaktanya udvarát. Talán egy kicsit olyasformán, ahogy ez száz évvel ezelőtt lehetett, amikor az ezred még itt állomásozott. Az időutazást a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai idézték elő. Nem titok: szeretnék, ha a megyeszékhely felnövekvő nemzedéke tisztában lenne vele, hogy a 11-es huszárok milyen jelentős szerepet játszottak a város történelmében.


A szombati nyílt nap a Múzeumfaluban kezdődött lovas bemutatókkal, majd a tíz lovas huszár átmasírozott a laktanya udvarára. Itt tábort vertek, lovak és lovasok egy kis pihenőt tartottak. Egy órakor aztán kinyitották a kapukat, és megkezdődött a megemlékezés. A háborúban elesett huszárok emlékművénél  a zeneiskola kürtösei tisztelegtek, az Apáczai Waldorf iskola tanítója pedig a magyar huszárról mondott verset. A koszorúzás után bemutatók kezdődtek: az uniformisba öltözött hagyományőrzők a lovak iskolázottságából, a huszárok kardforgató ügyességéből adtak ízelítőt. A továbbiakban aztán az érdeklődő gyerekek is felülhettek a huszárnyeregbe. Néhányan a kísérő felnőttek közül is lóra pattantak, méregették a súlyos huszár kardot, felpróbálták a csákót. Nagy volt az érdeklődés egészen az öt órai táborbontásig.


A hagyományőrző egyesület januárban alakult, s ma mintegy harminc tagot számlál. A tradicionális huszáregyenruhát férfiak és nők egyaránt szívesen magukra öltik, és vonulnak, ha hívják őket. Már számos ünnepi rendezvény fényét emelték, így például ott voltak a március 15-i városi rendezvényen, a Szent-György napon a Múzeumfaluban, a Herényi Virágúton, a nardai lovastalálkozón. A legközelebb a jövő hét végén a gencsapáti  szüreti mulatságon vonulnak fel és járják el a verbunkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!