Húszcentis vágás a polgármester hasfalán

Szombathely - A panelprogram folytatása miatt tartottak rendkívüli közgyűlést, de a csütörtöki ülés inkább szólt a város sanyarú anyagi helyzetéről.

Angyal László

A közgyűlést vezető polgármester, dr. Ipkovich György hivatalosan is bejelentette azt, amiről a városban napok óta  beszélnek: nemrégiben műtéten esett át. "Húszcentis vágás van a hasfalamon, ezért ha netán rendkívüli szünetet rendelnék el, annak egészségügyi okai lesznek, ezért  nem kell valamiféle politikai sandaságra gyanakodni."

A délután kettőkor kezdődő közgyűlésen egyébként csak  két és fél óra elteltével tartottak szünetet, méghozzá praktikus okból... Mivel a rendkívüli ülést a városi tévé nem közvetítette, ezért sokan arra számítottak, hogy elmarad a politikai show, és   a csak  néhány  pontot tartalmazó napirendet  rövid idő alatt  megtárgyalják   a politikusok.  Nem így történt, már  arról is nagy vita kerekedett, felvegyék-e  a napirendi pontok közé, az első helyre  a város  pénzügyi helyzetét, a jövő évi büdzsé kilátásait taglaló előterjesztést. 

"Mivel a kormány csak a jövő héten dönt a jövő évi büdzsé keretszámairól, a jóslás kategóriájába tartozik, miként alakul az önkormányzatok állami támogatása egy év múlva. De ez egy olyan közgyűlés, ahol nincs lehetetlen", kommentálta a fejleményeket dr. Ipkovich György. 

S valóban: a távol lévő Soós József helyett dr. Gyimesi József szavazott  a jobboldallal, így a közgyűlés is megismerhette azokat  a riasztó számokat, melyek előző nap a gazdasági  bizottság ülésén dermesztették a hangulatot. Horváth Zsolt  költségvetési tanácsnok vázolta a kilátástalannak tűnő helyzetet: eddig a város 4,4 milliárdos kötelezettséget vállalt a jövő évre, miközben  a hitelfelvételi korlátja  3,5 milliárd forint körül mozog. Ezért inkább arról kellene vitatkozni, milyen fejlesztést hagyjanak el.  

"Ne lacafacázzunk, mondjunk igent vagy nemet  a panelprogramra", szólította fel a a képviselőket a polgármester, hiszen a rendkívüli közgyűlést azért hívta össze, hogy eldöntsék: mely társasházakat és milyen mértékben támogat a város a 2010-es, de most beadandó pályázaton. A városvezetés az előterjesztésben három variációt dolgozott ki, úgy vélték, ezekről szól majd a vita. Ám a fideszes Marton Zsolt új javaslattal állt elő, melynek lényege: egy lépcsőben pályázzanak a lakásszövetkezetek, ők vegyenek fel a felújításra hitelt, a város pedig együttműködési szerződést kötne velük, melynek keretében fizetné meg az egyharmados hozzájárulást. A lakásszövetkezeti elnökök is jelen voltak az ülésen, így nem volt akadálya annak, hogy a javaslatról velük konzultáljanak. 

A képviselők több sürgősségi indítványt is elfogadtak, így napirendre vették a Joskar-Ola Napokat szervező alapítvány támogatását, illetve az egyik helyi járatú busz menetrendjének változtatását.

Az egészségügyi szakmai bizottság elnöke indítványozta: a polgármester kérjen egyeztetést a Markusovszky kórházat fenntartó megyei közgyűlés elnökétől, mivel sajtóhírek szerint az intézményből száz főt bocsátanának el.

A polgármestertől a pénzügyi és gazdasági bizottság hatáskörébe került a büdzsén belül az egyes tételek között az átcsoportosítás joga. Legutóbb 50 milliós csomagról döntött a grémium, melynek döntő része sportcélú kiadás. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!