Idén sem várható bővülés az autóeladásoknál

Sokan azt várták, a regisztrációs adó csökkenése nyomán az autóárak is lefelé indulnak majd. Az erős euró miatt ez nem valószínű, s azt sem tudni, a gyártók hogy okoskodnak.

Kiss Tamás

Tavaly decemberben 14,6 százalékkal 3261-re csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Magyarországon, 2011-ben azonban 3,7 százalékkal 45 ezer 94-re emelkedett az előző évhez viszonyítva, közölte a Datahouse. Az összes járművet vizsgálva az új forgalomba helyezések száma decemberben 0,7 százalékkal 5478-ra emelkedett, 2011 egészében 9,1 százalékkal 62 ezer 917-re bővült. Decemberben 27,5 százalékkal 1.640-re nőtt a forgalomba helyezett új kishaszonjárművek száma 2010 decemberéhez viszonyítva, az év egészében 23,3 százalékkal 11 433-ra emelkedett a számuk.
 
Cseri József, a Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetségének elnökségi tagja szerint a megelőző évek üzleti vesszőfutása után  az említett adatok óvatos optimizmusra adhatnak okot. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az autópiac mindig érzékenyen reagál a gazdasági változásokra, e tekintetben pedig itthon és globális szinten is bizonytalan a helyzet.  

Cseri József erre az évre stagnálást, legfeljebb enyhe növekedést vár, annál is inkább, mert még nem tudni, hogy a csökkenő regisztrációs adó nyomán tendenciaszerűen mérséklődnek-e az árak, s növekedhetnek-e az új autó eladások. A mérleg másik serpenyőjét vizsgálva nem szabad elfelejteni, hogy január elsejétől az áfa és a vagyonszerzési illeték is nőtt, ráadásul jelen pillanatban úgy tűnik, a regisztrációs adó csökkenését az euró magas, így a beszerzéseket drágító árfolyama kompenzálja.
 
A szakember arra is kitért, hogy az elmúlt években a gyártók nemzetközi összehasonlításban  alacsony átadási árakkal igyekeztek a magyarországi piac lehetőségeihez igazodni. Kérdés azonban, hogy a regisztrációs adó változása után a  megspórolható összegből mennyit lesznek képesek az árak csökkentésére fordítani, vagy pedig ezzel ellentételezik a korábbi kedvezményeket, s a gyenge forint árfolyamot.  

Cseri József szerint amúgy idén is a céges vásárlások húzhatják a piacot, amit elősegít a személygépkocsik nyílt végű pénzügyi lízing, operatív lízing (tartós bérlet) konstrukcióit érintő, és az áfa - feltételek szerinti  - levonhatóságával kapcsolatos jogszabályok előnyös változása. A lakossági értékesítésénél nem várható komolyabb előrelépés, ennek oka a gazdasági helyzet bizonytalansága mellett az, hogy az emberek továbbra is idegenkednek a hitelfelvételtől, és a finanszírozók is óvatosabbá váltak. A  privát vásárlók körében is egyre népszerűbbek lehetnek a lízingkonstrukciók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!