Időhúzás: továbbra sincs költségvetése Szombathelynek

Hónapok óta tart a költségvetési huzavona a szombathelyi közgyűlésben, és ahogyan az várható volt, a csütörtöki rendkívüli ülés sem hozott megoldást az ügyben.

Angyal László

Csütörtökön annak rendje és módja szerint átrendezték a városháza nagytermét, a technikusok is készen álltak egy maratoni költségvetési közgyűlésre. Azonban új költségvetés tervezetét nem osztották ki a városatyák között, amiből  már sejthető volt: nincs megegyezés a büdzséről.A baloldali városvezetés és a jobboldali új közgyűlési többség  közötti huzavona január óta tart: a városvezetők által beterjesztett büdzséről az új többség nem hajlandó tárgyalni, nem utolsósorban azért, mert abban 5 milliárd forintos hitelfelvétel szerepel. 

A rendkívüli közgyűlés rekord gyorsasággal ért véget: nem sikerült elfogadni a napirendet, mert az új többséget alkotó 15 képviselő tartózkodott a szavazásnál.

Napirend előtti felszólalásában Marton Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője beszámolt arról, hogy az elmúlt egy hétben már közeledtek az álláspontok, azonban hátra van még az egyeztetés az intézmények, városi cégek  vezetőivel, ami  legalább két hétig eltart. Hozzátette: semmilyen hátrány nem éri a várost, ha csak március végén tárgyalják és fogadják el a 2010-es költségvetést.  

Dr. Ipkovich György polgármester azzal érvelt, hogy a kincstárnak március 19-ig kell adatokat szolgáltatni az ezévi  költségvetésről, ezért március 18-án délután négy órára ismét rendkívüli, költségvetési közgyűlést hívott össze.

A berekesztett ülés után dr. Nemény András, a költségvetési bizottság elnöke lapunknak elmondta: két egyeztetés is volt, azt néztük végig, ágazatonként milyen  mértékű lefaragás lehetséges. Ezt az anyagot határozati javaslatként nem osztottuk ki, mert nem született róla megegyezés a közgyűlés politikai erői között, viszont a közös gondolkodás alapja lehet.

Dr. Ipkovich György: ha nem jelentjük le a kincstárnál a költségvetést, akkor az a város számára plusz kiadások  jelent. A választási harc miatt felhorgadtak a kedélyek, higgadtságot kérek, s azt, hogy időben, ismét konszenzussal fogadjuk el a büdzsét. 

Németh Kálmán alpolgármester szerint ha nincs elfogadott költségvetés, akkor az áprilisi bérek kifizetésére hitelt kell felvenni a városnak, melynek jelentős kamatterhe lesz. "Ha nincs büdzsé, akkor a kincstár a nettó 330 milliós bért utalja. Ekkor a városnak a bruttó bértömeget, plusz 27 százalékot kell megfinanszíroznia, ami külső forrás nélkül nem megy."

A büdzsé új tervezete a működési kiadások 1 (!) milliárd forintos lefaragásával számol.

Az elvonás nem egyformán érinti az ágazatokat. Azok az intézmények, ahol az elmúlt években nagyobb volt az elvonás, ott kisebb lesz idén a lefaragás, és nincs olyan területe a városi működésnek, ahol nem várható megszorító intézkedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!