Időjárás: csütörtökig tavasz, aztán zimankó (Frissítve: megdőlt a melegrekord)

Hamarosan eléri az országot az a hidegfront, amely csütörtöktől "évszaknyi változást" hoz az ország klímájában; jelentős lehűlés, havazás és viharos szél várható - mondta Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa.

MTI

A szakember közlése szerint csütörtökig enyhe idő lesz az egész országban; a déli részeken akár 16-17 Celsius-fok is lehet.
   
Csütörtökön azonban nyugat felől a Kárpát-medencét egy "markáns hidegfront" éri el, amely jelentős lehűléssel, esővel, havazással és viharos erejű széllel jár majd. A középső és a dunántúli országrészben akár óránkénti 70-100 kilométeres széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délutánra átlagosan mínusz 1 és plusz 6 fok közé hűl le, este pedig gyenge fagy is valószínű - fűzte hozzá.

A hidegfront péntekre elhagyja az országot, de a szél erős marad és havazásra is számítani kell. A hőmérséklet pénteken kora reggel mínusz 1 és mínusz 8 fok között lesz. A hideg megmarad a következő napokban is; a hétvégén ónos eső és havazás is lehet - tájékoztatott a meteorológus.

Megdőlt a december 7-i melegrekord, Sellyén 18,5 Celsius fokot mértek

December 7-én még sosem mértek olyan meleget, mint most kedden; a Baranya megyei Sellyén 18,5 Celsius fok volt a napi csúcshőmérséklet - mondta Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-nek.

Az eddigi rekordot 1969-ben Szekszárdon mérték, akkor 16,4 Celsius fok volt december 7-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!