Időjárás: eső és kevés hó várható karácsonykor

Pénteken még országszerte esőre kell készülni, szombat délelőttől már hó is eshet, de vastag hótakaró nem valószínű, a szél viszont akár viharossá is fokozódhat karácsony első napján, vasárnap pedig újra jön a lehűlés.

MTI

Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa csütörtökön az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy pénteken napközben az ország nagy területén várhatóak záporok.

A jelenlegi előrejelzés szerint leghamarabb szombaton a délelőtti, déli óráktól a Kisalföldön, valamint a Dunántúlon havazhat. A lehullott hó mennyisége viszont valószínűleg nem lesz jelentős, várhatóan kevesebb mint 10 centiméter lesz. A talaj hőmérséklete pedig várhatóan nem éri el a fagypontot, így a lehullott hó, hamar el is olvad, ezért a hótakaró vastagsága kapcsán nem is találgatnának - tette hozzá.

Az OMSZ meteorológusa szerint a fővárosban szombaton a délutáni órákban havazhat, de itt sem kell jelentős mennyiségű hóra számítani. A legtöbb csapadék a keleti országrészben várható, de túlnyomóan ez is eső formájában hull. 

Vasárnap ez a frontrendszer távolodni fog, aminek következtében a levegő lehűl és kevesebb csapadék hull majd. Karácsony második napján elsősorban a keleti országrészben várható csapadék, a hőmérséklet csökkenése miatt viszont már hó formájában.

A hőmérsékletet tekintve pénteken elég nagy kontraszt lesz az országban. Észak-keleten Szabolcs és a Nyírség térségében várhatóan 10 fok alatt lesz a hőmérséklet, a déli határterületeken viszont akár 16 fok is lehet.

Szombaton a hajnali órákban plusz 1 és plusz 6 fok között alakul a hőmérséklet. Délután viszont lehűl a levegő, így már csak mínusz 1 és plusz 7 fok közé melegszik az idő. Emellett szombaton az ország nagy területén lehet számítani viharos, 60-70 kilométer/órás erősségű szélre. 

Vasárnap a szél ereje már csökkenni fog, ezzel egy időben pedig a hőmérséklet is lehűl. Hajnalban mínusz 1, mínusz 7 fok, de napközben is csak mínusz 3 és plusz 2 fok lehet.

A jövő héten ismét fagyos időre kell számítani. Az éjszakai fagyok mellett, napközben is alig megy nulla fok közelébe a hőmérséklet - mondta Pátkai Zsolt.

Az elmúlt napok tartós, sűrű ködös időjárása kapcsán elmondta, hogy pénteken észak-keleten még párás lesz az idő, itt még előfordulhatnak ködfoltok. A megerősödő észak-nyugati szél miatt az ország nagy részében viszont már nem kell ködre számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!