Időjárás: Európa behavazott, szombaton itthon is eshet

Európa déli felén kialakult többközéppontú ciklonrendszer miatt Európában sokféle havazik. Franciaországban és Angliában komoly gondokat okozott hó, de Romániában sem sokkal jobb a helyzet. Keleten ezalatt farkasordító hideg van - körképünk.

MTI

Szombatra havazás várható itthon is

A péntek délutáni jelentések szerint Lengyelország, valamint a Kárpátok vonulatától északkeletre zord, téli az idő. A maximumhőmérséklet nagy területen - a balti államokban, Fehér-Oroszországban, Ukrajnában és Oroszország európai részén - csupán -13 és -20 fok közötti, de helyenként -20 foknál is hidegebbet mérnek.

Az Urál előterében és a Kárpátok vonulatától kissé északra többfelé havazik. Sok a felhő, és többfelé van csapadék Európa déli felén is, ahol többközéppontú ciklonrendszer alakítja az időjárást. A Földközi-tenger keleti medencéje fölötti mediterrán ciklon hatására a Balkán-félsziget északi vidékein havazik, délebbre az eső esik. Az Égei-tenger térségében és a Pireneusi-félsziget délnyugati részén van Európában a legmelegebb, ott a délutáni órákra 13, 16 fokig is felmelegszik a levegő.
 
Szombat estig a Kárpát-medence időjárását viszont továbbra is hideg, szombaton már országszerte nedves levegő alakítja; többfelé várható havazás. Délnyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé várható havazás. A megélénkülő, helyenként megerősödő északkeleti szél hófúvást okozhat. Hajnalban néhol zúzmarás köd képződik.
 
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -13 fok között, a tartósan derült, vastagabb hóval borított területeken -20 fok közelében alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton -4, -8 fok között valószínű.

Összeomlott a közúti közlekedés Nagy-Britanniában

Hatalmas felfordulást okozott pénteken egész nap az idei első hó Anglia délkeleti részén, ahol szinte összeomlott a közúti közlekedés, és a repülőterek forgalmában is jelentős fennakadások vannak.

Hajnal óta mintegy 20 centiméternyi hó esett Londonra és környékére, valamint Anglia keleti-délkeleti térségeire. A havazást kemény fagy és viharos szél kísérte.

Jóllehet a meteorológia napok óta figyelmeztette a közlekedőket a várható havazásra és a hófúvásokra, az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen, jóval enyhébb atlanti klímához szokott országban komoly problémákat okoz a kemény tél.

A péntekre virradó éjszakát kétszáz autós töltötte az M2/M20-as autópályán, amely Londonból vezet a doveri kompkikötőbe, illetve a kontinensre tartó autószállító vonatszerelvények folkestone-i termináljához. A térség országútjain még péntek este is elhagyott autók, keresztbe fordult kamionok százai akadályozták a forgalmat.

A Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér mindegyikén komoly fennakadások voltak egész nap. Budapestre három londoni repülőtérről - Heathrow, Gatwick, Luton - közlekednek járatok, és ezek közül több is órákat késett. Luton és Gatwick több órán át le is volt zárva a havazás miatt, és járatok tucatjait kellett törölni, illetve máshová átirányítani. 

A légi forgalomban még este is nagy késések voltak. Az easyJet légitársaság budapesti járata helyi idő szerint fél hatkor érkezett volna Lutonra, de a repülőtér járatinformációja nem sokkal a tervezett leszállás előtt két és fél órás késést jelzett erre a járatra. 

A Wizz Air katowicei járata, amely reggel fél nyolckor érkezett volna Lutonra, a legutóbbi kiírás szerint este tízre várható. Sok százezer diáknak egy nappal hosszabb karácsonyi szünetet jelentett az angliai havazás, a délkeleti és a keleti országrészben ugyanis a hó és a fagy miatt kétezer iskolát zártak be pénteken.

Nagy-Britannia legutóbbi tele is igen kemény volt. Februárban legalább egy nemzedék óta nem látott mennyiségű hó esett, de már a tavalyi december és az idei január is sokkal hidegebb volt az átlagnál.

OLDALTÖRÉS: Erős havazás Ukrajnában, zavarok a légi és közúti közlekedésben

Az erős havazás fennakadásokat okoz Dél-Ukrajnában a légi és közúti közlekedésben, két vidéki repülőtéren pénteken szünetelt a forgalom.

Az erős havazás fennakadásokat okoz Dél-Ukrajnában a légi és közúti közlekedésben, két vidéki repülőtéren pénteken szünetelt a forgalom.

Az erős havazás fennakadásokat okoz Dél-Ukrajnában a légi és közúti közlekedésben, két vidéki repülőtéren pénteken szünetelt a forgalom.

Csütörtök óta valamennyi járatot töröltek a dél-ukrajnai Odessza és a kelet-ukrajnai Donyeck repülőterén - közölték az országos légiközlekedési hatóságok. 

Viktor Janukovics ellenzéki pártvezető, volt miniszterelnök, a január 17-i elnökválasztás egyik legesélyesebb jelöltje nem tudott Donyeckbe elutazni. Autók ezrei rekedtek a gyakran több kilométeres dugókban az ország déli és keleti részében. 

Donyeck megye és a szomszédos Luhanszk megye közigazgatása szükséghelyzetet hirdetett a rossz idő miatt. A meteorológiai szolgálat a következő napokban hóviharokat és ónos esőt jelzett előre Ukrajna egész területére a keleti megyék kivételével.

 

 Jelentős fennakadások a párizsi repülőtereken

A havazás miatt pénteken is jelentősek voltak a fennakadások a párizsi repülőtereken. Az előző nap törölt járatok utasainak egy része a terminálokban várakozva töltötte az éjszakát.

Az időjárási viszonyok miatt csütörtökön négyszáz járatot töröltek a párizsi Roissy Charles de Gaulle és Orly repülőtereken. Bár pénteken már nem havazott Párizsban, a polgári légiközlekedési hatóság délelőtt arra kérte a légitársaságokat, hogy továbbra is töröljék járataik harminc százalékát a fennakadások enyhítése érdekében. 
 
A Roissyn jelenleg átlagosan kétórás, az Orlyn pedig félórás késésekre kell számítani. A fennakadások elsősorban az időjárási viszonyok miatti biztonsági intézkedéseknek, nevezetesen a repülőgépek jégtelenítésnek tulajdoníthatók. A Roissyn a normál menetrend szerint óránként 70 repülőgép száll fel, pénteken a légihatóság harmincra csökkentette ezt a számot. 
 
A Roissyn csütörtök este törölt járatok utasainak nem volt elég hely a környező szállodákban, ezért kilencszázan földre helyezett matracokon és a padokon pihenve a tranzitokban voltak kénytelenek tölteni az éjszakát. A repülőtér ingyen vacsorát és reggelit szolgált fel a Párizsban rekedt utasoknak. 

 A francia meteorológiai szolgálat Franciaország 96 megyéjéből 54-ben továbbra is érvényben tartja a szerdán meghirdetett hóriadót. Az ország északi és középső részét átlagosan 5 centiméteres hótakaró borítja, amely az 500 méter feletti területeken elérheti a 10 centimétert is.   A fővárosban az előző napi nehézségek után a tömegközlekedés pénteken helyreállt, de a hó és a síkos útviszonyok miatt több vidéki nagyvárosból (Toulouse, Bordeaux) és a közutakról is több helyről fennakadásokat jeleztek.

Erős havazás bénította meg a közlekedést Románia területén

 Az erős havazás miatt pénteken elakadt a közlekedés Románia közútjain, a tengeri kikötőket időlegesen lezárták, vasúti járatokat töröltek, és jelentős késesek voltak a légiközlekedésben is.

A péntekre virradó éjszaka óta folyamatosan havazik Románia számos vidékén, így a fővárosban is egyre nő a hótakaró vastagsága, a hókotró gépek csak a főbb útvonalakon győzik a tisztítást. A köztisztasági hivatal illetékesei közölték ugyan, hogy minden szükséges eszközzel rendelkeznek az útvonalak szabaddá tételéhez, de a fehér csapadék mennyisége csak nő, sok helyen szélviharral is párosul. Így az ország néhány fontosabb útja járhatatlanná vált ezen a napon. 

Különösen Kelet-Romániát sújtja az ítéletidő. A fővárosból a fekete-tengeri város, Konstanca felé vezető autósztrádát péntek reggel le kellett zárni, akárcsak a kikötőket. Több mint húsz vonatjáratot töröltek.

OLDALTÖRÉS: Angol gondok, moszkvai jótanácsok

Erős havazás Angliában, két repülőteret bezártak

Erős havazás Angliában, két repülőteret bezártak

Erős havazás Angliában, két repülőteret bezártak

Erős fennakadásokat okozott a közúti közlekedésben a péntekre virradó éjszaka Nagy-Britanniába is beköszöntött télies időjárás.Az erős havazás főleg Anglia délkeleti és északkeleti térségében nehezítette meg a járműforgalmat. Kent és Suffolk grófságban több száz autós töltötte az éjszakát a kocsijában, miután az utak járhatatlanná váltak a havazás, valamint a síkos úton egymásba csúszott járművek miatt. Az éjjeli és a reggeli órákban 180 baleset történt - közölte a rendőrség.
 
Az erős havazás, illetve a kifutópályák síkossága miatt lezárták a London déli részén fekvő gatwicki, valamint a fővárostól északra elterülő lutoni repülőteret. A legnagyobb forgalmú nemzetközi repülőtér, Heathrow viszont fogadja és indítja a légi járatokat. A meteorológiai intézet előrejelzése szerint egész pénteken folytatódik a havazás a szigetországban, a lehulló csapadék vastagsága Dél-Angliában elérheti a 20 centimétert.

 
Hasznos tanácsok a nagy hidegben

Moszkvában beköszöntött a héten a hideg, a hőmérő a városban mínusz 17-18, a környéken mínusz 20-25 Celsius-fokot mutat, s mivel ez manapság már nem megszokott, a Komszomolszkaja Pravda hasznos tanácsokkal látta el olvasóit csütörtökön.

Az orvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy igazán veszélyes lehet a nagy hideg, a hirtelen hőmérséklet-, illetve légnyomásváltozás. Először is megfelelően, rétegesen kell öltözködni, de főleg a lábát kell az embernek melegen tartani, mert erős lehűlésük a vér pangásához vezethet és veszélyessé válhat. Az aritmiával, szívbetegségekkel küzdők ilyen időben lehetőleg ne menjenek az utcára, de ha mégis ki kell menniük, előtte vegyenek be valamilyen nitro-készítményt.

Mindenkinek ajánlott, hogy valamilyen vérhígítót vegyen be, mielőtt kilép a fagyba, mert a vér sűrűbbé válik a hidegben. Nem célszerű a szabadban futni, vagy nehéz terheket cipelni, mert a sűrűbb vért a szív nehezebben pumpálja. Lehetőleg az orron át kell lélegezni. Végül semmiképpen nem szabad alkoholos italt inni: tágítja ugyan az ereket és ezzel átmenetileg melegít, de kikapcsolja a szervezet hőszabályozását. 

A háziállatokat is védeni kell a hidegtől: elég a szokásosnál jóval kevesebbet sétálni, a rövidszőrű kutyákat nem árt felöltöztetni, de cipellőt nem helyes rájuk adni, mert abban nem tudnak a körmükkel kapaszkodni a síkos talajon, és eleshetnek, meg is sérülhetnek. A nem lakásban élő kutyáknak pedig ilyenkor nem árt kibélelni egy kicsit a házukat. 
 
Nemcsak az emberek és állatok, hanem a műszaki cikkek is megszenvedik a hideget: a legtöbb elektronikus berendezés plusz 5-35 Celsius-fok között működik csak jól. A számítógépeknél valamivel jobban bírják a hideget a mobiltelefonok, de a bennük lévő akkumulátor szinte percek alatt lemerül a nagy hidegben. Felmondják a szolgálatot a billentyűk is, de fűtött helyiségbe érve idővel többnyire életre kelnek a készülékek. A fényképezőgépekben más típusú akkumulátorokat alkalmaznak, amelyek jobban bírják a hideget. A számítógépek, DVD-lejátszók és más elektronikus szerkezetek akár tönkre is mehetnek a hőmérséklet hirtelen változásától a nyomtatott áramkörökön képződő párától, ezért ezeket célszerű táskában szállítani, nagy hidegben nem bekapcsolni, és fűtött helyiségbe érve a bekapcsolás előtt időt hagyni a felmelegedésre. 
 
A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen hidegben jó elkerülni az utcai bankautomatákat, mert könnyen előfordulhat, hogy nem adnak pénzt, vagy éppen "lenyelik" a kártyát. Az RBK Daily című gazdasági lap egyébként már arról számolt be, hogy nagyon sok utcai automata valóban befagyott és a karbantartók hordozható hősugárzókkal olvasztják ki ezeket, de hiába, mert azonnal újra befagynak. 
 
A Komszomolszkaja Pravda az autósoknak adott tanácsot. Eszerint nem jó azonnal indítani az autót, hanem helyesebb előbb csak odáig fordítani a kulcsot, hogy a világítás kigyulladjon és meginduljon az áram, esetleg villogtatni néhányat: 10-15 másodperc elteltével könnyebben indítja a gyújtás a motort, de ha mégsem, csak néhány perc múlva kísérletezzünk újra. Kevésbé ismert, hogy nagy hidegben jó, ha a tank tele van, mivel minél több benne a levegő, annál több pára képződik, megfagyva a tank aljára süllyed és károkat okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!