Időjárás: hidegfront vonul át a héten felettünk

Szél, eső és csökkenő hőmérséklet - a héten az átlagosnál hűvösebb idő várható. Szerdán és csütörtökön akár 20 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Bajdó Bettina

Egyik nap még tombol a hőség, másnap reggelre pedig jelentősen csökken a hőmérséklet. A kilátásokról Pétervári Tibort, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjét kérdeztük. 

- A hét időjárása változékony,  és valószínűleg nem lesznek hőségnapok sem - folytatta az észlelő.  Az esősebb napokon a felhő, a csapadék és a nyugati országrész fölé érkező hűvösebb levegő hatására nyári napok sem lesznek, vagyis ezen napokon 25 fok alatt marad a hőmérséklet. Kedden még sok napsütés várható, csak szórványosan fordulhat elő délután zápor, zivatar, ám még 25-27 fokig emelkedik a hőmérséklet. Keleten pedig még 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála. Szerdán és csütörtökön egy ciklon határozza meg az időjárásunkat sok felhővel, erős észak-nyugatias széllel, és csapadékkal. Ez utóbbi mennyisége még bizonytalan, a  keleti és észak-keleti országrészben valószínűleg több lesz, de felénk is van esély jelentősebb csapadékra. -

Az észlelő hozzátette, ezeken a  napokon mérsékeltebb lesz a nappali hőmérséklet is, csak 20 fok körül alakul. A csapadékosabb helyeken pedig még 20 Celsius fok sem lesz. A hét végén felhős és napos időszakok váltakoznak  szórványos, főleg délutáni és esti záporokkal, zivatarokkal, nyugaton  23-25 fok körüli értékekkel. 

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint hidegfront érinti a térségét, melynek  hatásaként többen tapasztalhatnak nyugtalanságot, s a gyulladásos és görcsös folyamatokkal járó betegségek tünetei is erősödhetnek.

Az ország jelentős területén mérhetnek még 30 fok feletti hőmérsékleteket, így fokozottan figyelni kell a folyadék pótlására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!