Időjárás: piros riasztás az ország középső részére, húsz centi hó hullott Budapesten (frissítve)

Tízévente egyszer fordul elő, hogy 24 óra alatt annyi hó essen, mint most a fővárosban - közölte Polyánszky Zoltán veszélyjelző meteorológus az MTI érdeklődésére szombat délután. Budapestre átlagosan 22 centi hó hulott.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Fél méter hó hulott Nógrádban

Az idokep.hu portál információi szerint Nógrád, Heves é Borsod megyében is intenzíven havazott: Balassagyarmatról 48, Romhányból 43 centiméternyi havat jelentettek az észlelők. Az előrejelzések újabb havazást ígérnek, jövő héttől pedig ismét rendkívül hideg éjszakákra számíthatunk.

Az időjárási helyzet Európában: a kontinens nagy részének időjárását egyetlen többközéppontú ciklonrendszer alakítja. Frontrendszereik mentén túlnyomóan borult az ég, és sokfelé havazik, délen eső esik. Csendesebb, naposabb idő csupán Északkelet- és Délkelet-Európában van, ahol egy-egy anticiklon határozza meg az időjárást. A szárazföld déli, délnyugati részén enyhe az idő, ott a délutáni órákra 10, 15 fok közé melegszik fel a levegő. Ugyanakkor északkeleten zord hideg van, napközben is többnyire -15, sőt néhol -20 fok alatt marad a hőmérséklet. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé továbbra is nedves, a délkeleti területek fölé átmenetileg kissé enyhébb léghullámok érkeznek. Emiatt többfelé várható csapadék, helyenként jelentős mennyiségű hó várható. Hideg marad az idő. 

Várható időjárás vasárnap estig:  Túlnyomóan borult idő lesz többfelé havazással, kezdetben délen, délkeleten eső, havas eső is várható, majd egyre inkább ott is havazás valószínű. Az északi, északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik, vasárnap helyenként viharossá fokozódik. Főként északon hófúvás is lesz.  A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, -6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 fok körül várható.

Vas megye:  száraz szombat

Megyénket elkerülte a havazás,  előrejelzésében ónos esőt, enyhe szitálást jelez az OMSZ, s helyenként 5 cm-t meghaladó  hó eshet le a következő 24 óra leforgása alatt. Havazás miatt bekövetkezett balesetről  nem érkezett jelentés - közölte érdeklődésünkre  a katasztrófavédelem ügyeletese szombaton este.

Szombat délután fél hattól kinyitották  a Ferihegyi repülőteret

A korábban tervezettnél másfél órával hamarabb, délután fél hatkor megindulhat a forgalom Ferihegyen - közölte Szilágyi Károly, a repülőteret üzemeltető a Budapest Airport Zrt. szóvivője szombaton az MTI-vel. Tájékoztatása szerint egyelőre egy pályát tudnak megnyitni, de 17 órától megindult az utasfelvétel is. A Ferihegyre érkező repülőgépek szombat reggel óta vagy el sem indultak, vagy a környező repülőtereken szállnak le és Budapestről sem tudtak felszállni a gépek.


Húsz kamiont szabadítottak ki a 2-es úton - Megszűnt a forgalomkorlátozás

Megszűnt a forgalomkorlátozás a 2-es úton Vác és a nógrádi megyehatár között, miután 20 kamiont vontattak vissza a útra - közölte a Pest megyei rendőrség szombat délután az MTI-vel. Beluzsárné Belicza Andrea elmondta, hogy csak nemrégiben sikerült a tűzoltóknak a 2-es út Pest megyei szakaszának emelkedős, szerpentines részén elakadt, keresztbefordult mintegy 20 kamiont kiszabadítaniuk szorult helyzetükből, így megindulhatott a teherforgalom. Hozzátette: a rádi emelkedőtől a nógrádi megyehatárig lassan, de viszonylag biztosan lehet közlekedni. A közútkezelő megtisztította a burkolatot, ennek ellenére nem árt az óvatosság. A rádi emelkedőnél pihenőbe terelt nehézgépjárműveket a rendőrség folyamatosan engedi tovább. 

Pest megyében másutt - így Visegrád és Dobogókő térségében - is kiszabadították az elakadt, árokba csúszott autókat, így mindenütt megszűnt a torlódás. Szombaton 18.00 óráig személyi sérüléses baleset nem történt a régióban - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.


Tízévente egyszer esik 24 óra alatt ennyi hó

Tízévente egyszer fordul elő, hogy 24 óra alatt annyi hó essen, mint most a fővárosban - közölte Polyánszky Zoltán veszélyjelző meteorológus az MTI érdeklődésére szombat délután.Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: méréseik szerint a fővárosban átlagosan 22 centiméternyi hó esett. Ettől a város különböző részein akár öt-hat centiméteres eltérés is lehet - tette hozzá.

Felidézte: a 24 óra alatt leesett legtöbb hó rekordja 1999-ben volt, amikor 28 centimétert mértek. A 48 órás rekord pedig 38 centiméter. Polyánszky Zoltán a várható időjárásról szólva hangsúlyozta: késő este, éjszaka újabb hóesés várható, ami valószínűleg elkerüli a főváros nagy részét. Budapest dél-keleti felében azonban további öt-tíz centiméteres hóra számítanak.

Kitért arra: szintén szombat este kezdődhet egy jelentősebb havazás Észak-Kelet- és Kelet-Magyarországon. Ezeken a területeken akár harminc centiméternél is több hó eshet.

A meteorológus úgy látja, vasárnap az egész ország területén lehet számítani hóra, csapadékra.

 


FKF: 24 centiméternyi hó esett a fővárosban, a mellékutcákat vastag hóréteg borítja

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) mérései szerint 24 centiméternyi hó esett a fővárosban - közölte Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szóvivője szombat délután az MTI-vel. Tájékoztatása szerint  94 szóró munkagéppel és 1.170 hómunkással folyamatosan takarítják az 1.200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakat, közjárdákat közlépcsőket.

Közölte, a mellékutcákat vastag hóréteg borítja. Ezek takarítását csak a fő- és közösségi útvonalak megtisztítását követően, a havazás megszűnése után körülbelül hat-hét óra múlva tudják megkezdeni.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az FKF hómunkásokat vesz fel éjszakai műszakra.

OLDALTÖRÉS: Vidéki helyzetkép

Szabolcsban minden út járható

Szabolcsban minden út járható

Szabolcsban minden út járható

Egyelőre nem okoz fennakadást Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szombaton kora délután kezdődött havazás, a térség útjai mindenütt járhatóak - közölte a Magyar Közút Zrt. regionális ügyelete az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint összesen kilenc hókotró dolgozik a megyében, főleg a Mátészalkánál és Nyírbátornál tapasztalható intenzívebb havazás miatt van szükség az utak takarítására.   

A térség főútvonalai vizesek, a mellékutak latyakosak, letaposott hótól síkosak, de mindenütt járhatóak.  A katasztrófavédelem ügyeletese az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a havazás miatt eddig egy baleset történt: Tiszavasvárinál egy kisteherautó csúszott az árokba, személyi sérülésről egyelőre nincsen információ.

Az M3-as autópálya Borsod megyei részén hét baleset történt egy időben

Egy időben hét baleset történt az M3-as autópálya Borsod megyei részén - mondta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-nek. Egyedné Novodonszki Éva közölte: anyagi káros közlekedési balesetekről érkeznek információk. A megye teljes területéről hasonló típusú baleseteket jelentettek. A legproblémásabb a helyzet az autópályán, illetve Miskolcon és környékén.

A Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága arról számolt be, hogy Borsod teljes területén intenzíven havazik, elzárt település nincs a térségben, de az utak - a főutak is - nehezen járhatóak, téli útviszonyokra kell számítani.

 


Hajdú-Biharban nem okozott fennakadást a hó

Hajdú-Bihar megyében minden út járható, a főutak vizesek, sónedvesek, csak néhány alsóbbrendű út lehet hókásás - közölte  a Magyar Közút Kht. területi ügyelete szombat délután az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a megyében öt géppel takarítják az utakat. Járhatatlan út nincs, és a közlekedésben sem volt fennakadás.

A kora délután óta tartó havazás Debrecenben sem okozott fennakadást, hiszen a hó szinte azonnal elolvad. A város útjai vizesek, sónedvesek - tapasztalta az MTI tudósítója Debrecen több pontján szombaton.


Tíz százalékkal több a riasztás a mentőknél

Az Országos Mentőszolgálatnál egy átlagos szombathoz képest tíz százalékkal több riasztás futott be délután három óráig. Valics Dezső, a mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta: ez az adat azokra a helyekre jellemző az országban, ahol esett a hó. Hozzátette: Budapesten az intenzív havazás miatt a szokásosnál lassabban tudtak közlekedni, de minden beteghez eljutottak.

Tájékoztatása szerint eddig kétszer-háromszor fordult elő, hogy elakadt a mentőautó, de a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. rövid időn belül segítséget nyújtott és járhatóvá tette az adott útszakaszt.


Nehezen járható utak Hevesben

Megközelíthetetlen település nincs, de minden út nehezen járható Hevesben, különösen a Mátra és a Bükk hegyi szakaszain - tájékoztatta a közútkezelő ügyeletese szombaton az MTI-t. Dvorcsák Imre elmondta, hogy a kora reggel óta tartó havazásban 15-20 centiméternyi friss hó hullott le a megyében. Ebben a helyzetben valamennyi "hadra fogható" munkagépüket bevetették. A hókotrók folyamatosan dolgoznak.

Az utak felülete havas, hókásás, gyakorlatilag valamennyi szakasz nehezen járható volt még szombaton délután a folyamatos hóesésben - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. regionális ügyeletese.


Vasárnap már mind a hat magyarországi sícentrum nyitva lesz, egyre több pálya síelhető

Az intenzív havazásnak köszönhetően egyre több pályát nyitnak meg a hazai sícentrumok, vasárnapra már mind a hat síközpont nyitva lesz - összegezte az MTI szombaton a sícentrumok internetes oldalain található információkat. Bánkúton újból használhatóak a pályák, vasárnap reggeltől pedig három felvonót is üzembe helyeznek - adta hírül a Bánkút Síklub honlapján szombaton.

Kinyit vasárnap a Dobogókő síközpont is a Pilisben. A rendőrség szombaton késő délelőtt viszont már azt kérte, hogy senki ne induljon autóval Dobogókőre, mert a síparadicsomhoz közeli emelkedőkön elakadt járművek miatt igen veszélyes arrafelé a közlekedés. Lőrincz László, a dobogókői sícentrum vezetője ugyanakkor azt mondta az MTI-nek, hogy nincs tudomása komolyabb forgalmi akadályról. 

Megközelítési  nehézségek a mátraszentistváni és a visegrádi pályánál is vannak. A Mátraszentistván Sípark weboldala arra hívja fel a figyelmet, hogy a környéken az utak nehezen és csak téli gumival járhatóak. A visegrádi Nagyvillám sípálya internetes oldalán inkább a Fellegvár felőli utat ajánlják azoknak, akik a jelenlegi időjárási körülmények között indulnak el hozzájuk.

Folyamatosan nyitva van az eplényi Skiaréna és a kékesi sícentrum is.


Balesetek az M7-es Fejér megyei szakaszán

Több baleset történt szombaton az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán; többségük csak anyagi kárral járt, egynél viszont két ember is megsérült - közölte a rendőrség az MTI-vel. Az autópálya Budapest felé vezető pályáján, a 69-es kilométerszelvénynél, Szabadbattyán magasságában az árokba csúszott egy személyautó; a balesetben ketten sérültek meg, mindkettőjüket kórházba szállították. Arról, hogy milyen sérülést szenvedtek, még nincs információ - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. 

Németh-Kész Mónika rendőr százados tájékoztatása szerint az autópályának ezen a szakaszán egy másik kocsi a szalagkorlátnak ütközött, egy román rendszámú kamion pedig az árokba csúszott.  A Balaton felé vezető sávban, ugyancsak Szabadbattyán közelében, egy autó megcsúszott, s fejtetőre állt. Az elsődleges információk szerint a balesetben senki nem sérült meg.

 

OLDALTÖRÉS: A tűzoltószövetség a téli közlekedés veszélyeire figyelmeztet


A tűzoltószövetség a téli közlekedés veszélyeire figyelmeztet


A tűzoltószövetség a téli közlekedés veszélyeire figyelmeztet


A tűzoltószövetség a téli közlekedés veszélyeire figyelmeztet

A tűzoltók városon belül alapvetően csak akkor tudnak segíteni az elakadt autósoknak, ha a jármű akadályozza a forgalmat, egyéb esetekben, mint például akkor, ha valaki nem tud kiállni a garázsból, viszont nem - közölte a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője az MTI-vel a szombat hajnal óta tartó intenzív havazás kapcsán hozzájuk befutott segélykérések kapcsán. Dobson Tibor felhívta az autósok figyelmét a téli közlekedés veszélyeire is. Mint mondta, ajánlott kifogástalan műszaki állapotú, téli gumival felszerelt autóval elindulni, és tájékozódni az útviszonyokról. Aki teheti, inkább a főutakon közlekedjen, és ha szükséges, vigyen magával hóláncot, lapátot és homokot. 

A szóvivő hangsúlyozta: aki gyermekekkel indul útnak, ne feledkezzen meg takaróról, meleg teáról. Gondolni kell arra is, hogy az üzemanyag nemcsak a közlekedéshez, hanem az autó fűtéséhez is nélkülözhetetlen. Az öltözékünket pedig ne az autó klímájához igazítsuk - figyelmeztetett Dobson Tibor.  Rámutatott arra, hogy az út lefagyása nem mindig észlelhető a gépkocsiból, ezért ezt is figyelembe kell venni a sebesség megválasztásakor. 

Szólt arról is, hogy a hókotró munkagépek mögött síkos az út, mert a só olvasztó hatása nem azonnali. Ezért nagyon fontos, hogy ha az autós sárga villogóval felszerelt gépeket lát az úton, fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a jármű a munkagépre. Tanácsos gyakori féklámpa-villantásokkal figyelmeztetni a mögöttünk haladót. 

Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén az autós a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba a gépkocsit, és várja meg, amíg az út ismét járható - mondta. 

A tűzoltókat a 105-ös ingyenes segélyhívószámon lehet értesíteni. Ez közlekedést akadályozó, veszélyes helyzetben lehet indokolt, például személyi sérülés veszélye, továbbá egy elakadt autó vagy kidőlt fa esetében - közölte Dobson Tibor.

 

OLDALTÖRÉS: Németországot megbénította az újabb hótömeg


Németországot megbénította az újabb hótömeg


Németországot megbénította az újabb hótömeg


Németországot megbénította az újabb hótömeg

Németországot szombatra szinte teljesen megbénította az éjszaka óta szakadatlanul hulló hó. A hatóságok szerint különösen északon és északkeleten mintegy 40 centiméteres friss hó esett, de nem sokkal jobb a helyzet az ország más vidékein sem.

Az ítéletidő újabb rohama leginkább Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Schleswig-Holstein tartományokat sújtotta, ahol a havazást orkán erejű szél is kísérte. Több települést a leesett hó teljesen elzárt a külvilágtól. Számos jármű elakadt a hóban, miközben a mentés rendkívül lassan halad, az ítéletidő miatt ugyanis a hókotrók és a vontatók is csak nehezen tudnak közlekedni.

A közutakon a hó és a jég miatt számos baleset történt, értesülések szerint legkevesebb hárman meghaltak, többen megsebesültek. Több autópályát a hatóságok hosszabb időre lezártak.

Nem jobb a helyzet a vasúti közlekedésben sem. A német vasút, a Deutsche Bahn közlése szerint különösen az északi, északkeleti régióban több járat nem közlekedik, másutt pedig jelentős késésekre kell számítani. Akadozik a vonatközlekedés az ország más térségeiben, fennakadások voltak a nagysebességű, úgynevezett ICE-vonatok közlekedésében is. A hó és a jég a gyalogosokat is rendkívüli megpróbáltatások elé állította. Rendkívül sok baleset történt, a kórházak tele vannak ellátásra szorulókkal.

Szombat délutáni közlés szerint a mentők és a tűzoltók állandó bevetésben vannak, de nem győzik a munkát. A hatóságok arra szólították fel az embereket, hogy lehetőség szerint maradjanak otthonaikban, az autót pedig csak a  legszükségesebb esetben vegyék igénybe. 

A  mostani havazás még el sem állt, a meteorológusok azonban a hét elejére már újabb utánpótlásról beszélnek. Az előrejelzések szerint keddtől újabb hóhullám és ismét erősebb lehűlés várható. 

Utoljára a hetvenes évek végén volt hasonló ítéletidő Németországban.

 

OLDALTÖRÉS: Délelőtti hírösszefoglalónk

Délelőtti hírösszefoglalónk

Délelőtti hírösszefoglalónk

Délelőtti hírösszefoglalónk

Polyánszky Zoltán meteorológus az MTI-nek elmondta: vasárnap  nagy mennyiségű hó eshet az ország északkeleti részén is.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szombaton szerint a Közép- és Észak-Dunántúlon, valamint az Észak-Alföldön is tíz centimétert meghaladó friss hó várható. A Bakonyban hófúvások is lehetnek, a Kisalföldön, valamint délkeleten erős széllökések is lesznek.

A fővárosban a nagy hó miatt bezárt a Ferihegyi repülőtér. 

A Ferihegyre érkező repülőgépek vagy el sem indultak vagy a környező repülőtereken szállnak le. Budapestről egyelőre nem tudtak felszállni sem a gépek a havazás miatt - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója, aki elmondta: akkor tudják majd megnyitni a repülőteret, ha sikerül annyira síkosságmentesíteni a futópályákat, hogy a kellő fékhatás meglegyen. Eredetileg délig zárták le a repülőteret, majd  délután négy óráig, aztán este hétig meghosszabbították a zárlatot - közölte Hardy Mihály.

Az igazgató azt kérte a szombaton Ferihegyről induló járatok utasaitól, hogy - függetlenül az időjárási helyzettől -  az indulási időnek megfelelően menjenek ki a repülőtérre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!