Időközi választás lesz Iklanberényben és Orfalun

Nem sikerült polgármestert választani Iklanberényben és Orfalun. MIndkét településen döntetlennel végzett az élen két-két polgármesterjelölt. Időközi választást kell tartani.

Vas Népe

Nem sikerült polgármestert választani a Vas megyei Iklanberényben. A posztért ketten indultak és mindkét jelölt 16-16 szavazatot kapott, ilyen esetben a jog úgy rendelkezik, hogy nincs választott polgármester, időközi választást kell tartani . Hasonlóan Orfalun, ahol Goda Ilona és Holecz Károly is 28-28 voksot szerzett.

Tizenegy időközi polgármester-választást kell tartani

Tizenegy időközi polgármester-választást kell tartani, mivel ennyi településen alakult ki szavazategyenlőség a jelöltek között vasárnap.

Sári Miklós, az Országos Választási Iroda vezetője vasárnap a 22 órai adatokat ismertetve elmondta: kilenc településen kell időközi polgármester-választást tartani. A szavazókörökből érkező adatok feldolgozása azonban nem állt meg ekkor, és időközben kiderült, hogy további két településen sem sikerült polgármestert választani.
   
Az OVI 22 órás adatai szerint szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterjelöltek között a Békés megyei Köröstarcsán, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszavalkon, a Somogy megye Libickozma és Varászló településeken, valamint a Tolna megyei Grábócon, a Vas megyei Iklanberény és Orfalu településeken, illetve a Zala megyei Bödeháza és Csöde településeken.
   
Este 11 órára kiderült, hogy a Somogy megyei Somogyaszalón és a Zala megyei Dobrin is szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterek között.
   
A szavazókörökből azonban továbbra is érkeznek az adatok, így előfordulhat, hogy a most ismerteknél is több időközi polgármester-választást kell tartani.
   
Vasárnap 3.176 településen tartottak polgármester-választást.
   
A jogszabály szerint az önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb, azaz elvileg egyetlen választó is eldöntheti a szavazás eredményét. A jelöltek közül az lett polgármester, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta, ha azonban két vagy több jelölt kapott azonos számú legtöbb szavazatot, időközi választást kell kiírni.
   
Ezt a vasárnapi választás eredményeként most tizenegy településen kell majd megtartani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!