Idősek világnapja: A népesség húsz százaléka hatvan év feletti

Szombathely - A Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban csütörtökön délelőtt idősek világnapi ünnepséget tartottak. A színházterem zsúfolásig megtelt időskorú emberekkel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ma Magyarország népességének több mint húsz százaléka betöltötte már a hatvanadik életévét. A demográfiai előrejelzések szerint közel húsz év múlva a hatvan éven felüliek aránya akár 30 százalék fölé is emelkedhet. Az ENSZ először 1991-ben rendezte meg az idősek világnapját, azóta minden év október 1-jén megemlékezünk a Föld mintegy hatszázmillió lakosáról.  Szombathelyen 2002-ben tartották meg először a világnapi rendezvényt, azóta az októberi ünneplés hagyománnyá vált.

Az MMIK színházterme csütörtökön zsúfolásig megtelt   nyugdíjasokkal. Elsőként Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy a megyében élő idősek egyre több energiát fordítanak arra, hogy nyugdíjas napjaikat is aktívan töltsék el. Örömét fejezte ki, hogy egyre többen vannak azok, akiknek fontosak a szépkorúak. 

Dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere hangsúlyozta, figyelemmel kísérik az idősek gondjait, és orvoslást is keresnek rájuk. A válság mindenkit érint, de főleg  az  idősebb korosztályt sújtja. A polgármester abban bízik, hogy a recesszió minél hamarabb véget ér, s újra tudják adományokkal, kedvezményekkel segíteni a nyugdíjasokat. Végül a Nyugdíjas Szövetség elnöke,  Goda István osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. 

Az ünnepi beszédeket követően  oklevelet adtak át  azoknak az időseknek, akik sokat tesznek nyugdíjas embertársaikért. Simon István, a Vas Megyei és Szombathelyi Nyugdíjas Közösségek Szövetsége  márciusban leköszönt elnöke megyei és városi kitüntetésben részesült. Az ünnepség végén a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület  adott műsort. 1991 óta szervezi meg az ENSZ az idősek világnapját

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!