Ijesztő vérszivattyú: megrázó felvételek a doberdói fennsíkról

Három héten át látogatható napközben az a megrázó erejű fotókiállítás, amely a Vérszivattyú címet viseli. A művészi igényű felvételek Benkő Sándor fotóriporter munkái.

Kozma Gábor

A sitkei Kastélyfogadó adott otthont a Vas Népe munkatársa, Benkő Sándor fotóriporter felvételeinek, amely az Ijesztő Vérszivattyú címet viseli. Nem véletlenül: az igényes fotók az első világháború egyik leghírhedtebb helyszínét, Doberdót és környékét örökítették meg. Úgy, ahogy megérinti az  alkotót, aki saját látásmódján átszűrve tárja elénk a néhai borzalmakat.

Erre is utalt megnyitójában Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök a zsúfolásig megtelt díszteremben. A hármas minőségben megszólaló férfiú - fogadós, képviselő, elnök - méltatta Benkő Sándor és alkotótársa, Kozma Gábor újságíró gyűjtőmunkáját a világháborús heyszíneken.
 
- Mindketten sok szállal kötődnek Sitkéhez, életútjuk is párhuzamosan fut immáron évtizedek óta. Amit megláttak és amit aztán Benkő Sándor elénk tárt, az megrendítő erejű. Doberdó máig fájó seb emlékezetünkben, mivel több tízezer ifjú magyar honvéd lelte ott halálát - fogalmazott Kovács Ferenc.

A megnyitón Morgós István sitkei polgármester szintén méltatta a fotóriporter érdemeit, mondván: a kápolna előtti térben látható fotók, különösen a Csonttemplom, döbbenetesek. 

Benkő Sándor munkája miatt sajnos nem lehetett jelen, helyett kollégája szólt a gyűjtőmunkáról. 

A páros először a szlovén Szocsa-Isonzó völgyet járta végig, megörökítve az itteni erődöket, maradványokat. A riporter különösen hatásos felvételeket készített a Predil-hágónál lévő erődről, a kavernákról és a mesterlövész állásokról. Látható a képeken a doberdói fennsík, az a sziklás rész, amely megsokszorozta az aknák erejét, rengeteg fiatal életet kioltva. S látható a megbékélés is: több kép ábrázolja a redipugliai, monumentális emlékművet, amelyet még Mussolini emeltetett az elesettek emlékére, s amely több ezer olasz főtiszt és közkatona maradványait rejti.

A kiállítás fő támogatója a Sitkei Kápolnáért Sport és Kulturális egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!