Illegális szemétlerakók után kutatunk

Megyei körkép - Új akciót indít a Pannon Lapok Társasága (PLT), hogy felszámoljuk az illegális szeméttelepeket. Önnek nincs más dolga, mint megírnia és/vagy lefotóznia, hogy hol vannak megyénkben illegális lerakók. A többi már a mi feladatunk.

Bajdó Bettina

Szereljük le együtt! akciónkat a legnagyobb sikerének könyvelheti el a PLT, megyénkben olvasók százai küldtek adatokat, fotókat fölöslegesnek vélt közlekedési táblákról. A kampányunk során jó néhány felesleges közlekedési táblát szereltek le az illetékesek, illetve újak is kerültek az utak mentére. Előző kampányunk  sikerén felbuzdulva most új, környezetvédelmi akciót indít lapunk, Tegyünk rendet a környezetünkben! címmel, melyben olvasóink segítségét várjuk.  

Ha végigjárjuk a megyét, saját szemünkkel is meggyőződhetünk róla, hogy mindenütt sok a szemét: az utak mentén, a vasút mellett, az erdőkben, s a városokban is találkozhatunk kisebb-nagyobb szeméthalmokkal. Bárhol kanyarodunk le az erdőbe, mindenütt van szemét, s ezek a kupacok ahelyett, hogy ritkulnának, egyre csak híznak és szaporodnak. Arról ugyan nincs kimutatás, melyik uniós ország a legszemetesebb, ha lenne, valószínűleg dobogós helyre kerülnénk. Sok külföldi, uniós polgár jár országunkban, ne gondoljuk, hogy vakok, s nem látják, mennyire szemetesek, piszkosak vagyunk. 

Lapunk ezért úgy döntött, hogy az olvasókat hívja segítségül abban a misszióban, melynek során megpróbáljuk felszámolni az illegális szemétlerakókat  természtesen az illetékes szervek bevonásával. Úgy döntöttünk, addig cikkezünk egy-egy szeméttelepről, illetve arról, ki mit tett annak  eltűntetése érdekében, amíg meg nem tisztul a terület. 

Ehhez azonban az önök segítségére is szükségünk van, így várjuk észrevételeiket, hogy a megyében hol vannak illegális szemétlerakók. A 94 522-560-as központi telefonszámon mondhatják el panaszaikat, a [email protected] e-mail címre  pedig fotókat várunk. Néhány mondatban írják le,  pontosan hol és miért fényképezték le a szemétlerakót, mi pedig utánajárunk minden bejelentésnek, megkeressük az illetékeseket, akik intézkedhetnek a szemét eltűntetésével kapcsolatban. 



E-mailben és telefonon is  várjuk észrevételeiket az illegális szemétlerakókról 

Fotók: Benkő Sándor

Ezenkívül mi is szeretnénk tenni környezetünk tisztaságáért, ezért lakossági szemétszedési akciót szervezünk, melyben olvasóinkkal közösen tennénk rendet a környezetünkben. Azok között az olvasók között, akik illegális szemétlerakókra hívják fel a figyelmünket, illetve fotókat küldenek a hulladékról, egy elektromos fűnyírót  sorsolunk ki. Vannak jó  példák is a környezettudatosságra: a szombathelyi erdészet évente többször takarít az erdőkben, s vannak olyan önkormányzatok (Sitke) és iskolák (körmendi Somogyi Béla Általános Iskola) is, melyek nem várnak a segítségre, maguk tesznek rendet környezetükben. 



A gencsapáti polgárőrök évente szerveznek szemétgyűjtési akciót, amelyhez önkéntesek is csatlakoznak

Tegyünk rendet együtt a környezetünkben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!