Íme a legszebb őrségi porta 2010-ben

Idén is megtalálták az Őrség legszebb portáját. Dr. Gaál Zsuzsanna szalafői háza nyerte el a megtisztelő címet. A tulaj fontosnak tartja az őrségi hagyományok ápolását.

Bajdó Bettina

Július végéig lehetett nevezni arra a pályázatra, amelyet az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága hirdetett meg az Őrség legszebb portájának felkutatására. 

A cím elnyeréséhez olyan jelentkezőket vártak, akiknek portái tükrözik az Őrségre és a Vendvidékre jellemző építési hagyományokat a növényi környezetükkel együtt.

A díjat idén dr. Gaál Zsuzsanna nyerte el szalafői portájával. A házat eltéveszteni sem lehetne: virágok borítják az udvart, s a porta előtti részt, valamint  növényekkel átfuttatott kerítés veszi körbe a takaros otthont.

- 2005-ben vettem meg a portát, nagyon elhanyagolt volt - meséli a tulajdonos. 2006-ig be sem tudtam költözni, jelentős felújításra szorult az 1870 -es években épült ház. Megpróbáltam a hagyományoknak megfelelően rekonstruálni az épületet, tiszteletben tartotttam az építtető egykori elképzeléseit. Az épülethez építettem egy vendégházat is, így lett teljes a porta.

Zsuzsanna elárulja, nagyon nehéz dolga volt a felújítás során. Ragaszkodott ugyanis a régi dolgokhoz: a korhű vasalatokhoz, cseréphez. Úgy véli ugyanis, hogy azt a tudást, amit felhasználtak a ház építésekor, meg kell őrizni az utókornak.

- A berendezésnél is figyeltem arra, hogy korhű legyen minden - mondja Zsuzsanna.  - Ami megmaradt a családi örökségből, az helyet kapott ebben a házban, többek között a nagyanyám szekrénye is. Emellett folyamatosan gyűjtöm a régiségeket. Nagy szerencsém van, hiszen az építtető arányosra tervezett mindent . Például a ház tetőgerince egyvonalban van az udvar végében lévő domb tetejével, így védve vagyok az északi széltől. Nyugodt, csendes körülöttem minden. Bár a kerítés nem jellemző az őrségi portákra, én a nemzeti park munkatársaival egyeztetve építtettem meg a fából készült kerítésemet. A vadak ugyanis állandóan bejártak, sokszor a bejáratnál lévő kukoricacsöveket is leették.

Zsuzsanna hozzáteszi, most látta elérkezettnek az időt, hogy jelentkezzen a pályázati felhívásra. Végre a porta és az udvar is úgy néz ki, ahogy megálmodta pár évvel ezelőtt. Az udvara és a kert tele van virágokkal, komoly munkát fektetett bele, hogy így nézzen ki a környezete. Zsuzsanna büszke az elismerésre, "Az Őrségi Nemzeti Park legszebb portája 2010-ben" címre, melyet egy helyi fazekasok által készített cseréptábla hirdet.

AZ UDVART, A KERÍTÉST IS PONTOZTÁK

A jelentkezési laphoz csatolni kellett egy rövid leírást a portáról, a lakóházról, a melléképületekről és az udvarról. A döntőbírák nézték  többek között  azt is, hogy a főépülethez milyen anyagokat használtak, hogy a melléképület mennyire rendezett, karban van-e tartva, illetve, hogy az előkertben milyen virágokat és cserjéket ültettek. Az udvaron felmérték azt is, hogy a tájra jellemző őshonos növények találhatók-e, illetve a kerítés milyenségére is pontot adtak a bírák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!