Influenza: duplájára nőtt a betegek száma

Az 52. heti mélypont után az év első hetében duplájára emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma. Vasban is jelen van az influenza, de járvány nincs.

Bajdó Bettina

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) jelentése szerint január 3-a és 9-e között az országban 12 ezer 600-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az év első hetében - Csongrád megye kivételével - az ország valamennyi  területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma.

A betegek 12,2 százaléka gyermek, mintegy fele 15-34 éves fiatal felnőtt, 28,7 százaléka középkorú, 11,6 százaléka 60 éven felüli volt. Az első héten a kórházi betegek száma az előző hetihez képest a duplájára nőtt: influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 40 beteg kórházi ápolása vált szükségessé.

A kórházba utalt betegek 35 százaléka gyermek, 42,5 százaléka a 15-64 évesek, míg 22,5 százaléka a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Nyolc új beteg részesült intenzív ellátásban és hetüket lélegeztetőgépre tették. Valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg felnőtt volt.

Az első héten egy influenza A (H1N1) 2009 fertőzéssel összefüggésbe hozható  halálesetről értesült az ÁNTSZ. A 38 éves férfi az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetettek csoportjába tartozott (kóros elhízás), influenza elleni védőoltást nem kapott.

Influenzaszerű tünetekkel járó megbetegedések közösségi halmozódásáról nem érkezett jelentés az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz. 2011. első hetében az influenza-gyanús betegektől érkezett 177 minta virológiai vizsgálata során 19 esetben igazolták az influenza A(H1N1) 2009 vírus jelenlétét. A tavalyi év 40. hete és az idei év első hete között 848 mintát vizsgáltak meg, ezek közül 28 lett pozitív.

Jelen van az influenza Vas megyében is, de járvány egyelőre nincs. A védőoltást a szakemberek mindenkinek ajánlják, még érdemes beadatni, mivel a járvány tetőzését február végére várják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!