Influenza: egyre kevesebb a beteg Magyarországon

Hétről hétre csökken az influenzás betegek száma. A legtöbb beteg még mindig a gyerekek között van, a három és öt évesek között fertőz leginkább a vírus.

Bajdó Bettina

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) jelentése szerint a 10. héten tovább folytatódott az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók számának a csökkenése. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján március 7-e és 13-a között az országban közel 18 ezren keresték fel orvosukat influenzás panaszokkal, vagyis 29 százalékkal kevesebben, mint az előző héten.

A 10. héten az ország valamennyi közigazgatási területén csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz forduló betegek száma. A legnagyobb változást Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyében regisztrálták, ezeken a területeken 80 százalékos csökkenést figyeltek meg a szakemberek. A legtöbb beteg Pesten, Fejér és Veszprém megyében volt, a legkevesebb Bács-Kiskun, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A betegek kormegoszlásában lényeges változás nem történt az előző héthez viszonyítva: 31,2 százalékuk 15 éven aluli gyermek, 38,5 százalékuk a 15-34 éves korcsoportba tartozó fiatal felnőtt volt. 23,2 százalék a 35-59 évesek, 7,1 százalék pedig a 60 évesek vagy annál idősebbek közül került ki. A héten a legtöbb beteg a három-öt évesek között volt, de sok volt a fertőzött a hat-kilenc és a tíz-tizennégy évesek között is.

A kórházi influenzajelentő szolgálat adatai szerint a 10. héten 28 százalékkal csökkent az influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt ápolást igénylő betegek száma. A kórházba utalt betegek 22,2 százaléka gyermek volt, 57,2 százaléka a 15-64 évesek, míg 20,6 százaléka a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. 

A jelenlegi szezonban, vagyis március 13-ig az ÁNTSZ 58 olyan halálesetről értesült, amely influenza megbetegedéssel hozható összefüggésbe. A halottak közül 55 betegnél az influenza A(H1N1)2009 vírus, három betegnél az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták az elvégzett vizsgálatok. A halottak közel háromnegyede a 60 évesnél fiatalabbak közül került ki: ketten az öt éven aluliak, hárman a 19-34 évesek, 37-en a 35-59 évesek, 16-an a 60 éven felüliek korcsoportjába tartoztak. 

Az elhunytak 90 százaléka az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztettek csoportjába tartozott. Az előzetes információk szerint a halottak közül ketten részesültek a jelenlegi szezonban influenza elleni védőoltásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!