Influenza: hamarosan kérhető az orvosoknál a védőoltás

Az orvosok hamarosan kézhez kapják az influenza elleni védőoltásokat. Az idei vakcina véd a H1N1-vírus ellen is. Idén négymillió adag térítésmentes vakcinát fizetett ki az állam.

Bajdó Bettina

Dr. Béres Zsuzsanna járványügyi orvos elmondta, hogy az influzenzavírus egyik legjellemzőbb tulajdonsága a változékonyság. A vírus genetikai állományában folyamatosan végbemennek bizonyos változások, melyek nyomon követhetők a felszíni struktúrában.
  
- A változásoknak is két fajtája létezik - folytatta az orvos - , vannak a folyamatos, kisebb változások, ezek állnak a szezonális járványok hátterében. A másik típusba pedig a nagyobb változások tartoznak, ilyenkor egy teljesen új struktúra  alakul ki, amivel korábban még nem találkozott az immunrendszerünk. Ezt hívják szaknyelven pandémiának, azaz világjárványnak.
 
A vírusokat egy nemzetközi követőrendszer segítségével, 110 ország bevonásával vizsgálják. A betegek légútjából vett minták alapján megpróbálják a szakemberek követni a vírusok szerkezetét és mozgását. Ezen kívül igyekeznek kiválasztani azokat a törzseket, amelyek feltehetően a következő időszakban járványokat okozhatnak.
 
- Az adatok alapján a WHO minden évben ajánlatot tesz az oltásban szereplő vírustörzsekre, s ezek figyelembevételével készül el az új oltóanyag - tette hozzá a járványügyi orvos. - Így került be a tavalyi pandémiás törzs a 2010/2011-es szezonban javasolt oltóanyagba. Ezeket évről-évre törzskönyveztetni kell, s csak ezután kerülhet a piacra a szérum. Az idei WHO-s ajánlások szerint javasolt a védőoltás gyermekeknek, kismamáknak és természetesen a 60 év felettieknek, különös tekintettel a rizikócsoportba tartozóknak. Főként a krónikus, a daganatos, a szív- és a tüdőbetegségben szenvedőknek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!