Influenza: idén már nem sláger az ingyenes védőoltás

Megyénkben is egyre több az influenzás, a háziorvosoknál egy hét alatt megduplázódott a betegek száma. A szakemberek szerint fontos a védelem, még mindig nem késő beadatni a védőoltást. Főként azoknak ajánlott, akik naponta több száz emberrel kerülnek kapcsolatba. Az egészségügyi dolgozók számára idén is ingyenes a védőoltás, ennek ellenére kevesen igényelték.

Bajdó Bettina

Országszerte csaknem ötven kórházban van részleges, vagy teljes látogatási tilalom az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)  közleménye szerint. Szombathelyen a Markusovszky kórház valamennyi osztályára kiterjed a korlátozás, Celldömölkön részleges látogatási tilalom lépett életbe. Bár egyre több a beteg, úgy tűnik, idén kevesebben gondolnak arra, hogy védőoltást kérjenek.

A megyei Markusovszky kórházban múlt hét óta látogatási tilalom van, mely a kórház összes osztályára vonatkozik. - Minden reggel összeül egy szakmai bizottság a kórházban, azért, hogy elemezze az éppen aktuális helyzetet - mondta dr. Kőfalvi István orvosigazgató. - Megnézzük, hogy előző nap milyen arányban jelentkeztek influenzaszerű megbetegedések a betegeink között, s ez alapján döntünk arról, hogy szükséges-e a látogatási korlátozás. A fekvőbetegeink közül kevesebb, mint tíznél jelentkeznek influenzaszerű tünetek. Még a járvány elején úgy gondoltuk, hogy szükséges a korlátozás, mivel szerettük volna és szeretnénk továbbra is megóvni betegeinket. Az alacsony betegszámot látva, ez úgy tűnik, hogy sikerült is eddig. -

Az orvosigazgató hozzátette, hogy van egy pandémiás tervük, s ez alapján a szükséges előírásokat be is tartották. Kiürítettek egy osztályt, s itt a megfelelő  szakmai feltételeket is garantálták. Azokat, akik influenzaszerű megbetegedéssel kerülnének be a kórházba, s már nem tudnák elhelyezni az infektológiai osztályon, ide szállítanák. 

- A kórházunkban nemcsak a betegek, hanem a dolgozók egészségével is foglalkozunk - emelte ki dr. Kőfalvi István. - Idén is rendelkezésre áll az influenza elleni ingyenes védőoltás, ebből idén eddig 300 adagot igényeltek a dolgozók.

- A celldömölki kórházban délelőtt 10 és 11, valamint délután 16 és 18 óra között nem lehet látogatni a betegeket - tudtuk meg dr. Farkas Pétertől, az intézmény igazgatójától. Hozzátette: járvány nincs, influenzás beteget sem regisztráltak, az intézkedésre elővigyázatosságból van szükség. 

- Az ÁNTSZ-től idén is kaptunk ingyenes oltóanyagot, mind a betegek, mind pedig a dolgozóink részére - folytatta az igazgató. - A szérumot főként a krónikus osztályon fekvő betegeinknek és a kismamáknak ajánljuk. A dolgozók közül még nem kérték sokan az oltást, tavaly nagyobb volt az érdeklődés. Akkor én is beoltattam magam, idén ezt nem teszem meg. Én nem vagyok nap mint nap közvetlen kapcsolatban a betegekkel, ezért nem tartom annyira fontosnak az oltás beadatását. Az oltáson kívül pedig betartjuk az ilyenkor szükséges higiéniai előírásokat is. Felkészültünk a járványra is, vannak egyszer használatos köpenyeink, szájmaszkjaink, s gumikesztyűink is.

A sárvári kórházban jelenleg nincs látogatási tilalom, s a betegek közül senkinél sem sem jelentkeztek eddig influenzaszerű tünetek.

- Idén nincs akkor felhajtás a oltás körül, mint tavaly - hangsúlyozta Vancsura Miklós kórházigazgató -, de természetesen, aki kéri a dolgozóink közül, az megkapja térítésmentesen. - Mindenkinek odaadtuk az ehhez szükséges kérdőívet, a kétszáz dolgozóból eddig tízen jelezték, hogy igényt tartanak a védőoltásra. Eddig a dolgozóink közül egynél, egy takarítónőnél jelentkeztek influenzaszerű tünetek. Reméljük, hogy idén kevesebb lesz a megbetegedés, mint tavaly, s nem lesz szükség látogatási tilalom bevezetésére sem.

Védekezzünk azok ellen a betegségek ellen, amik ellen lehet

Az Országos Mentőszolgálat Vas Megyei Mentőszervezetének vezető mentőtisztjeként fontosnak tartom, hogy védekezzünk azok ellen a  betegségek ellen, ami ellen lehet. Az influenza ellen létezik védőoltás, ráadásul a mentőszervezet munkatársai ingyen hozzájuthatnak a szérumhoz. - mondta Köcse Tamás. - Én már be is adattam magamnak a védőoltást. Fontos számomra a védekezés, hiszen nap mint nap találkozhatunk influenzás betegekkel a munkám során. Tavaly sokkal nagyobb volt a kampány az oltás körül, akkor több bajtársunk beadatta magának a mentőszolgálatnál. Idén kevesebben kérték, s úgy tűnik, hogy influenza intenzitása is alacsonyabb. Eddig a dolgozók közül csak kevesen betegedtek meg, ők is pár nap alatt kiheverték a betegséget. -

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!