Influenza: két újabb halott Magyarországon

Két újabb halottja van Magyarországon az influenzának - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán a honlapján.

MTI

A hatvan éven felüli áldozatoknál az influenza B vírusát mutatták ki a vizsgálatok. Korábban egy 38 éves férfi újinfluenza okozta haláláról számolt be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A harmadik héten tehát háromra emelkedett az influenzával összefüggésbe hozható halálesetek száma.

Az OEK közleménye szerint egy vagy több krónikus alapbetegségük miatt valamennyien az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztettek voltak.

Az ország egész területén terjed az influenza - írta az OEK. Adataik szerint az év harmadik hetében tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma, becslésük szerint nagyjából 28.400-an.

Másfélszer több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok, mint az előző héten, az orvoshoz fordulás gyakoriságában továbbra is Pest megye áll az élen, a legkevesebben pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mentek orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A betegek hetven százaléka 35 évnél fiatalabb. Az előző héthez képest a gyermekek érintettsége is jelentősen megnőtt, a 10 éven aluliak megbetegedési gyakorisága emelkedett a legerőteljesebben, mintegy kétszeresére - tették hozzá.

A kórházi felvételek száma szintén több mint kétszeresére emelkedett az előző héthez viszonyítva. A kórházi influenza jelentőszolgálat adatai szerint a harmadik héten influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 158 ember kórházi ápolása vált szükségessé. Huszonhét új beteg részesült intenzív ellátásban, és 14 embernél gépi lélegeztetésre volt szükség.

Közösségekben előforduló légúti járványról nyolc jelentés érkezett az ÁNTSZ-hez a múlt héten, ezeket általános iskolákban, óvodákban és bölcsődékben észlelték. Az influenzaszerű megbetegedések közösségi halmozódása három területen fordult elő, Győr-Moson-Sopron és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, valamint a fővárosban.

A harmadik héten megerősített új esetekkel a 2009-es pandémiás influenzavírus-pozitív minták száma százháromra, az influenza B-pozitív minták száma pedig hatra emelkedett - írta közleményében az OEK.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!