Influenza: meghalt egy 74 éves nő Szombathelyen, H1N1 vírust mutattak ki a szervezetében

Meghalt egy 74 éves nő pénteken Szombathelyen, a Markusovszky Kórház intenzív osztályán, szervezetében a halála után kimutatták az influenza H1N1 vírusát - erősítette meg az MTI információját Nagy Lajos főorvos, a kórház vezérigazgatója.

MTI

A beteg egyre súlyosabb tüdőgyulladás miatt került a sürgősségi osztályra, majd kezelése intenzív ellátást igényelt, de állapota miatt már nem lehetett segíteni rajta - mondta a főorvos. Hozzátette: az asszonynak szívproblémája is volt, szívinfarktust is kapott, s halála után a szervezetében kimutatták a H1N1 vírust.
   
Reiner Vera, Vas megye megbízott tiszti főorvosa pénteken az MTI-nek elmondta: jelenleg kilencen szorulnak kórházi kezelésre a megyében az influenzás megbetegedéssel küzdők közül. Eddig közülük hat embert vizsgáltak meg H1N1 vírusra, kettőjüknél igazolódott a fertőzés. Egyikük pénteken meghalt, egy kismama azonban, akinek a szervezetében szintén kimutatták a kórokozót, gyógyultan távozott a kórházból.
   
Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai alapján azt közölte, hogy január végéig kilencen haltak meg influenzával összefüggő megbetegedés következtében az országban. Hat betegnél az influenza A(H1N1) 2009 vírusának, háromnál pedig az influenza B vírusának a jelenlétét igazolták. Az áldozatok egyike egy 5 éven aluli gyermek, öten a 35-59 éves, hárman pedig a 60 éven felüli korosztályhoz tartoznak. Valamennyi felnőtt áldozat - egy vagy több krónikus betegsége miatt - az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetett emberek csoportjába tartozott, influenza elleni védőoltást nem kaptak.
   
Mostanra az ország valamennyi területét érintő influenzajárvány bontakozott ki - írta akkor az ÁNTSZ. A legtöbb helyi járvány Győr-Moson-Sopron megyében fordult elő. Két-két úgynevezett légúti közösségi járványt regisztráltak Baranya, Fejér, Nógrád és Somogy megyében, egy-egy járványt pedig Pest és Veszprém megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!